Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στον κλάδο των τεχνικών εταιριών καθώς ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού κύριος Λιανός φέρεται πολύ προβληματισμένος από τις εξαιρετικά χαμηλές εκπτώσεις, στα όρια μόλις του 10%, οι οποίες παρατηρούνται ανεξαιρέτως σε όλους τους διαγωνισμούς των μεγάλων έργων του ελληνικού Δημοσίου!

Ο κ. Ιωάννης Λιανός, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν δύναται να αμφισβητηθούν, θεωρεί τις εν λόγω χαμηλές εκπτώσεις ύποπτες, ότι είναι επαναλαμβανόμενες σε όλα ανεξαιρέτως τα έργα του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και όχι τυχαίες ή αποσπασματικές και πιθανόν υποκρύπτουν «μοιρασιές» και «προσυμφωνίες» μεταξύ των εργολάβων που θα πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά και σε βάθος!!!

Την ίδια στιγμή στην Επ. Ανταγωνισμού αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και ειδικότερα την DGcomp έχουν φτάσει καταγγελίες από Έλληνες και ξένους κατασκευαστές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στην εγχώρια αγορά έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ολιγοπωλίου (καρτέλ) και νοθεύεται ο ανταγωνισμός, με συνυπευθυνότητα των αρμοδίων ελληνικών αρχών!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πρόκειται για καταγγελίες στις οποίες έχουν προβεί 2 Έλληνες εργολάβοι, ένας πρώην μεγάλος και ένας μικρός, αλλά και πολλές ξένες τεχνικές εταιρίες που διαχρονικά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και που την ώρα τούτη έχουν τεθεί εκτός νυμφώνος!

Πάντως, ανεξαρτήτως των καταγγελιών αυτών και το εάν υπάρχουν προσυμφωνίες ή όχι μεταξύ των Ελλήνων εργολάβων, το γεγονός είναι πως το επίπεδο των εκπτώσεων της τάξης του 10% όχι μόνο δεν είναι χαμηλό βάσει των δεδομένων του σήμερα, αλλά πιθανότατα ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θεωρείται βέβαιο ότι οι εργολάβοι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν το ανεκτέλεστο των έργων τους.

Και τούτο διότι το κόστος πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ο πληθωρισμός τρέχει, τα επιτόκια ανεβαίνουν όπως και το κόστος δανεισμού, ενώ ακόμη παρά τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχουν αναθεωρηθεί οι συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου – εργολάβων, που έχουν υπογραφεί σε παλαιές τιμές που με βάση τα δεδομένα του σήμερα αδιαμφισβήτητα δεν βγαίνουν!!!