Σινιάλο για πιθανή αύξηση επιτοκίων δίνει η Τράπεζα της Αγγλίας, και μάλιστα σε μια εποχή που Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες δεν εξετάζουν αυξήσεις.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, και τούτο σε περίπτωση που η αγορά εργασίας επανακάμψει νωρίτερα από τις σημερινές προβλέψεις, όπως σχολίασε ένας εκ των υπεθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής, Gertjan Vlieghe, ο οποίος υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τα τέλη του 2022.

Μετά τα σχόλιά του η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, ενώ και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά.

Υπόνοιες για αύξηση επιτοκίων αφήνει η BoE

“Αν η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, θα κινηθούμε ταχύτερα”

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάλεξης σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Bath, ο Vlieghe, επανέλαβε τις εκτιμήσεις της ΒοΕ για ανάπτυξη της τάξεως του 7,25% φέτος, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ανεργία ενδέχεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των εκτιμήσεων στα τέλη του οικονομικού έτους που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

«Σε αυτό το σενάριο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι ενδεδειγμένη μόνο τον επόμενο χρόνο, με κάποια μέτρια περιστολή της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε. Όμως αν η αγορά εργασίας εμφανισθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2020, τότε η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί κι εκείνη ταχύτερα.

«Πιθανόν θα χρειασθεί να περιμένουμε έως το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της ανεργίας και της δυναμικής του μισθολογικού κόστους έτσι μια αύξηση των επιτοκίων θα μοιάζει κατάλληλη σε επόμενη φάση», κατέληξε.