Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την ασταθή πρώτη εβδομάδα του νέου έτους.

O δείκτης Stoxx 600υποχώρησε 0,9% στις 12:35 μ.μ. ώρα Λονδίνου καθώς όλοι οι κλάδοι έπεσαν βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές λιανικής υποχώρησαν 1,7% σε απώλειες μολύβδου μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7660.39 μονάδες αρνητικός κατά 0,81%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,68% στις 16504.31 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σε αρνητικό έδαφος κατά 1,02% στις 7374.9 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 30239.99 μονάδες μειωμένος κατά 0,54%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 10096.2 μονάδες αρνητικός κατά 0,85%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,7% την Πέμπτη, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις.

Μετοχές του γαλλικού γίγαντα οινοπνευματωδών ποτών Remy Cointreau σημείωσε βουτιά 12% νωρίς το απόγευμα μετά την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης για έρευνα «αντιντάμπινγκ» στον κλάδο.

Αυτό θα έχει ως στόχο να καθορίσει εάν τα οινοπνευματώδη ποτά πωλούνται κάτω από την εύλογη αγοραία αξία στη χώρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δασμούς στις εισαγωγές.

Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας-Ειρηνικού είχαν ως επί το πλείστον αρνητικό ξεκίνημα για το 2024, με τους κύριους μέσους όρους της Wall Street να πλησιάζουν σε κερδοφόρα σερί εννέα εβδομάδων.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σκαρφάλωσε στο ετήσιο 2,9% τον Δεκέμβριο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, έδειξαν οι αρχικές έκτακτες εκτιμήσεις την Παρασκευή, αν και ήταν λίγο κάτω από την πρόβλεψη 3% από δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους.

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές θα αξιολογήσουν εάν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου δείχνει ότι η οικονομία ψύχεται αρκετά ώστε να επιτρέψει περικοπές επιτοκίων, αλλά όχι τόσο ώστε να σηματοδοτεί οικονομική δυσπραγία. Η εκτίμηση του Dow Jones είναι για ένα κέρδος μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων 170.000.

Διαβάστε ακόμη: