Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τετάρτη καθώς τα θλιβερά στοιχεία της παγκόσμιας μεταποίησης τράβηξαν την προσοχή ενόψει της ετήσιας συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα υψηλά επιτόκια στην ημερήσια διάταξη.

Το αργό Brent υποχώρησε 1,01 δολ. ή 1,2%, στα 83,02 δολ. το βαρέλι έως τις 10:27 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 98 σεντς, ή 1,2%, στα 78,66 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς μειώθηκαν κατά περισσότερο από $1 νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση που προέκυψαν από μια σειρά από έρευνες για τον δείκτη προμηθειών (PMI) την Τετάρτη έδωσαν ένα προσανατολισμό για την “υγεία” των οικονομιών σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής ήταν τραγικά.

Η Ιαπωνία ανέφερε συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης υποχώρησε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Η οικονομία της Βρετανίας, εν τω μεταξύ, φαίνεται έτοιμη να συρρικνωθεί το τρέχον τρίμηνο και κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση.

Τα στοιχεία PMI των ΗΠΑ αναμένονται αργότερα την Τετάρτη.

Οι αγορές αναζητούν επίσης στοιχεία για τις προοπτικές για τα επιτόκια όταν αξιωματούχοι της Federal Reserve και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας κατευθυνθούν στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ την Πέμπτη.

Τα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να πέφτουν, υποχωρώντας κατά περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 18 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Αυτή ήταν ελαφρώς μικρότερη από την πτώση κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Διαβάστε ακόμη: