«Η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».

Αυτό αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δημοσιεύματα που φέρουν διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ακόμη, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι «Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».

«Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά» καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Πρόκληση τουρκικού Τύπου: «Κριζοτάκης» ο Έλληνας πρωθυπουργός

Συνεχίζεται η προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα της γειτονικής χώρας, Yeni Safak, να αποκαλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό «Κριζοτάκη», «λογοπαίγνιο» από τη λέξη κρίση και το όνομά του, Μητσοτάκης, αναφέροντας πως η Αθήνα ευθύνεται για τις κρίσεις στο Αιγαίο.

Ακόμη, η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει «κακομαθημένη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» την Αθήνα, ενώ συμπληρώνει πως «δημιουργεί και προκαλεί κρίσεις από το 1965».

Ειδικότερα, στο στόχαστρο της Yeni Safak μπαίνει εκτός από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις και η Προέδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «οι προκλητικές περιοδείες, οι εμφανίσεις και οι ασκήσεις των Ελλήνων προέδρων, πρωθυπουργών και στρατιωτικών αξιωματούχων στα κατειλημμένα νησιά έχουν σταθερά αυξηθεί».

Μάλιστα ως παράδειγμα σχετικά με τις επισκέψεις των Ελλήνων στα «κατειλημμένα νησιά»γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στην Ψέριμο, στις 6 Ιανουαρίου 2018, «με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, 8 χλμ από τη Μούγλα όπου επιθεώρησε στρατιωτική μονάδα».