Υπερκαλύφθηκε περισσότερο από τρεις φορές η προσφορά για την διάθεση του 10% μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ ENERGY. Πωλητές ήταν το ελληνικό Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση.

Το discount επί της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος στην συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Πέμπτης είναι μονοψήφιο και η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 7 ευρώ.

Βασικοί μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY, (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (47%) και το ΤΑΙΠΕΔ (35,5%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (8,7%) και ιδιώτες (8,8%) επενδυτές. Η Paneuropean προσέφερε το 6% και το ΤΑΙΠΕΔ το 4%.

Ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε η Goldman Sachs ενώ για την Paneuropean, η J.P. Morgan.

Η συναλλαγή γίνεται με κατάρτιση επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας επέλεξαν την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να προχωρήσουν στην πώληση μέρους των μετοχών τους προκειμένου να επωφεληθούν του θετικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί διεθνώς για την Ελλάδα. Κλίματος που αποδίδεται τόσο στους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο ευρωπαϊκό όρο και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε τρεις εκ των τεσσάρων βασικών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, όσο και στην κεκτημένη ταχύτητα που έχει δημιουργήσει η επιτυχημένη διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης.

Διαβάστε ακόμη: