Όλη τη γκάμα των τεχνολογιών ΑΠΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να δώσει τα εργαλεία που χρειάζονται οι επενδυτές για να υλοποιήσουν την στρατηγική τους και να επιταχύνουν τους στόχους της ενεργειακής μετάβασης.
Μετά τα υπεράκτια αιολικά που το ΥΠΕΝ εκχωρεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων περισσότερες αρμοδιότητες μεταξύ των οποίων είναι και η διενέργεια ερευνών και μετρήσεων και συλλογής δεδομένων, σειρά πιάνουν τα πλωτά φωτοβολταϊκά, τα οποία η κυβέρνηση βγάζει από την «κατάψυξη» και επαναφέρει στο τραπέζι δύο σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου.
Το νέο πλαίσιο θα συμπεριληφθεί σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες, ανοίγοντας τον δρόμο για δέκα θαλάσσια πιλοτικά έργα δυναμικότητας από 0,5MW έως 1 MW, στα οποία θα επιτρέψει να εξαιρεθούν από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών και να μπορούν να συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Για τις αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης με το δίκτυο, ο νόμος θα επιτρέπει στον επενδυτή να επιλέξει εάν θέλει να τις υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ ή στον ΑΔΜΗΕ. Επίσης ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θεωρείται κορεσμένο και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πάψει να δέχεται αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για φωτοβολταϊκά, ο νόμος προβλέπει ότι στην περίπτωση πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών θα τις δέχεται κατ΄ εξαίρεση.
Ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε τεχνητές λίμνες με κατά προτεραιότητα σύνδεση στο δίκτυο και λειτουργική ενίσχυση. Και εδώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα δώσει προτεραιότητα σε 10 πλωτά έργα έως 8 MW (τεχνητές λίμνες, λιμνοδεξαμενές) που δεν διέπονται από κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας.
Πρόκειται για έργα υψηλού κόστους που παρότι διεθνώς δεν αναπτύσσονται σε μεγάλη κλίμακα, στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μια κρίσιμη μάζα άνω των 800 MW σε τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες από εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με δύο έργα 120 MW και 42 MW αντίστοιχα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 50 ΜW, η γερμανική BayWa με 115 MW κ.α.
Οι αλλαγές στα 400άρια
Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΝ, ετοιμάζεται να εξαιρέσει από την κατάργηση του δικαιώματος σταθερής τιμής για τα φωτοβολταϊκά των 400 kW την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, τα οποία είχαν προκριθεί στους επεισοδιακούς διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ. Βασική προϋπόθεση είναι να πάρουν όρους σύνδεσης και να λειτουργήσουν ως τα τέλη του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία που ισχύει σήμερα και προβλέπει ότι μετά την 1 Ιανουαρίου του 2025 δεν θα υποβάλλεται κανένα έργο στο ΔΑΠΠΕΠ που να αιτείται σύμβαση με σταθερή τιμή έχει μετακινηθεί για τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.
Στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, θα προβλέπεται η εξαίρεση που προαναφέραμε, η οποία σύμφωνα με κύκλους της αγοράς αποδίδεται στην ολιγωρία για την χορήγηση όρων σύνδεσης που βάλτωσε τα έργα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Πελοπόννησο. Ειδικά στις Κυκλάδες που δεν υπήρχε καμία εμπλοκή στο διαγωνισμό, οι όροι σύνδεσης λόγω των ευτράπελων στους άλλους διαγωνισμούς ξεκίνησε το τελευταίο διάστημα. Να σημειωθεί ότι εξαίρεση από την εξασφάλιση ταρίφας μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών θα πάρουν έως το τέλος του έτους και τα φωτοβολταϊκά έως 1 MW αγροτών και ενεργειακών κοινοτήτων.
Διαβάστε ακόμη:
- Πρωτομαγιά: Στις 7 Μαΐου η αργία με εντολή του Υπουργείου Εργασίας
- Νέο γήπεδο Παναθηναϊκού: Πώς προχωρούν τα έργα στο Βοτανικό
- Playboy: Ποια είναι η πρώτη γαλαζοαίματη που πόζαρε γυμνή – «Ρώτησα τη μαμά μου πριν το κάνω»
- Δημήτρης Σκαρμούτσος: Τρεις φορές πήγε να πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης – «Από τύχη ζω»