Για την κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη καθώς επίσης την αντισεισμική θωράκιση της χώρας αλλά και την προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο μιλά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, συγκεκριμένα 12 λεπτά μετά την κλήση, δυνάμεις των ΕΜΑΚ έφτασαν στο σημείο, ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων με τον υφυπουργό Βαγγέλη Τουρνά και τον γενικό γραμματέα Βασίλη Παπαγεωργίου και έγινε ο συντονισμός με τους συναρμόδιους υπουργούς. « Στείλαμε επίσης ενισχυμένες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων να συντρέξουν, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης. Πρωταρχικός στόχος να απεγκλωβιστούν επιβάτες και να σωθούν ζωές. Ο πρωθυπουργός συμπύκνωσε το κρίσιμο ζητούμενο σε μία φράση. Θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Τα λόγια βέβαια είναι περιττά μπροστά σε ένα τέτοιο τραγικό συμβάν», σημειώνει.
Σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση, προστασία και προετοιμασία της χώρας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι προχωρούν σε έναν συνολικό πρωτοβάθμιο έλεγχο σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια της χώρας και γνωστοποίησε ότι έχει ετοιμαστεί μια εφαρμογή που αποτυπώνει όχι μόνο το στατικό κομμάτι του πρωτοβάθμιου ελέγχου αλλά και την πιθανότητα κατάρρευσης ενσωματώνοντας και άλλες παραμέτρους που έχουν σχέση με την περιοχή, το έδαφος όπου είναι χτισμένα τα κτίρια κ.λπ.
Σχετικά με τον αντισεισμικό κανονισμό των κτιρίων της χώρας ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Ελλάδα έχει έναν ικανοποιητικό αντισεισμικό κανονισμό από το 1959 ο οποίος βελτιώθηκε και αναβαθμίστηκε το 1984 και το 1999. Με βάση την επιστημονική εκτίμηση τα κτίρια τουλάχιστον αυτά που χτίστηκαν μετά το 1984 είναι ασφαλή εκτός αν έχουν παράνομες παρεμβάσεις».
Αναφορικά με την αντιπυρική προετοιμασία για φέτος ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει ήδη καθώς πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις όλων των συναρμόδιων φορέων και γίνονται ήδη οι διαγωνισμοί για ενοικίαση των εναέριων μέσων μέσω του NSPA και προσέθεσε ότι εργάζονται για την ενίσχυση συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με κύριο βραχίονα την Πυροσβεστική.
Διαβάστε περισσότερα
- Τραγωδία στα Τέμπη: Πώς εκπαιδεύεται ένας μηχανοδηγός στην Ευρώπη και πώς στην Ελλάδα
- Ο Βασιλιάς Κάρολος στις πρώτες του επίσημες επισκέψεις σε Γαλλία και Γερμανία
- Συγκινητικό μήνυμα της Φενέρμπαχτσε στα ελληνικά: «Ελλάδα, είμαστε μαζί σου»
-
Η «καυτή πεντάδα» των δισεκατομμυριούχων που εξακολουθεί να αναζητά το ταίρι της