Με υψηλή τάση ξέσπασε ξαφνικά ανάμεσα στους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος από την μία πλευρά (όπου βρίσκουμε όλα τα μεγάλα ονόματα με Βαρδινογιάννη, Λάτση, Μυτιληναίο, Περιστέρη) και από την άλλη πλευρά το ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Αλλά μεγάλο θέμα πλέον στην ενεργειακή-βιομηχανική αγορά είναι ότι οι ανεξάρτητοι προμηθευτές στην υψηλή-βιομηχανική τάση αύξησαν το μερίδιό τους με υποχώρηση της ΔΕΗ αλλά η εξήγηση είναι απλή και …αναίμακτη!

Στην ουσία το νέο σκηνικό διαμορφώθηκε από τη συνεννόηση που έκαναν Στάσης, Στασινόπουλος, Παπαλεξόπουλος και Περιστέρης και ήταν κέρδος για όλους.

Οι μεγάλες γκρίνιες και αντιπαραθέσεις προμηθευτών-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ

Η κόντρα προμηθευτών με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά ήταν μάλλον σφοδρή.

«Η καθυστέρηση αποστολής των τελικών εκκαθαρίσεων από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μας προκαλεί πολύ μεγάλες αναδρομικές επιβαρύνσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πελάτες τους,άρα τις πληρώνουμε από την τσέπη μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται» λένε σε επιστολή που είναι ήδη έτοιμη και θα σταλεί με αποστολέα τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) και αποδέκτη τον ΥΠΕΝ Θόδωρο Σκυλακάκη και το Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ.

Συνεπώς Elpedison, ΗΡΩΝ, ΖΕΝΙΘ, NRG, Φυσικό Αέριο, Watt & Volt, Volton και Mytilineos, μέσω του συλλογικού οργάνου τους, που είναι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) διαμαρτύρονται έντονα λέγοντας πως εκτός από όλα αυτά τα μεγάλα ποσά που πληρώνουν αναγκαστικά εκ των υστέρων, αρνητικό σημείο είναι και το ότι οι τελικές εκκαθαρίσεις είναι κατά πολύ ακριβότερες από τα προκαταρκτικά στοιχεία με τα οποία κάνουν τις τιμολογήσεις και τους υπολογισμούς οι εταιρείες.

Τα στοιχεία αυτά, τους τα παρέχουν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, ως απλές εκτιμήσεις από τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν.

Στην επιστολή ο ΕΣΠΕΝ θα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να βελτιστοποιηθούν τα υποδείγματα υπολογισμού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις.

Οι μεγάλες αναδρομικές επιβαρύνσεις, για τις εταιρείες προμήθειας είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης αποστολής των τελικών εκκαθαρίσεων από ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, όπως θα γράφει η επιστολή από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς τη ΡΑΑΕΥ και το ΥΠΕΝ, που προαναφέραμε.

Επίσης στην επιστολή ο ΕΣΠΕΝ θα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να βελτιστοποιηθούν τα μοντέλα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις που αφορούν για παράδειγμα τις τεχνικές και μη τεχνικές απώλειες του δικτύου διανομής, οι οποίες ουσιαστικά επηρεάζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για τις οποίες οι προμηθευτές θα χρεώσουν κάθε πελάτη τους.

«Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από την αξία της εκπροσωπούμενης ενέργειας. Αξία που οριστικοποιείται με την τελική εκκαθάριση των Λογαριασμών Προσαυξήσεων, η οποία γίνεται με καθυστέρηση από τον ΑΔΜΗΕ» μας λέει μάνατζερ μεγάλης ενεργειακής εταιρίας και συνεχίζει: «από την έναρξη του Target Model, όταν πλέον η εξισορρόπηση εξελίχθηκε σε αυτόνομη χρηματιστηριακή αγορά και το κόστος της αυξήθηκε, από τις τελικές εκκαθαρίσεις οι Λογαριασμοί αυξάνονται εκ των υστέρων σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, από εκείνα στα οποία είχαν εκτιμηθεί».

Άλλοι εκπρόσωποι του κλάδου, λένε πως «θα χρειαστεί μία 3ετία για να οριστικοποιηθεί το κόστος προμήθειας των προμηθευτών, μέσω των τελικών εκκαθαρίσεων των Διαχειριστών. Μάλιστα, από την απόκλιση των τελικών στοιχείων σε σχέση με τα εκτιμώμενα, οι επιπλέον επιβαρύνσεις για το σύνολο των παρόχων είναι της τάξεως των εκατομμυρίων ευρώ».

Εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, τα ποσά αυτά δεν μπορούν να ανακτηθούν από τους καταναλωτές που «έκαψαν» την αντίστοιχη ενέργεια. Εξάλλου, αρκετοί καταναλωτές μπορεί στην πορεία να έχουν αλλάξει πάροχο.

«Μπαίνουν» δυνατά οι ανεξάρτητοι προμηθευτές και στην υψηλή τάση

Το νέο σκηνικό όμως σε ενέργεια-βιομηχανία είναι ότι ‘ψηλώνουν’ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές στην υψηλή-βιομηχανική τάση με υποχώρηση της ΔΕΗ αλλά η εξήγηση είναι απλή και …αναίμακτη!

Στην ουσία η νέα πραγματικότητα διαμορφώθηκε από τη συνεννόηση που έκαναν Στάσης, Στασινόπουλος, Παπαλεξόπουλος και Περιστέρης και ήταν κέρδος για όλους.

Ξεκίνησε ο Γιάννης Στασινόπουλος και η Viohalco, ενώ ακολούθησε ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Αμφότεροι υπέγραψαν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με το Γιώργο Στάση και τη ΔΕΗ. Το PPA έχει 10ετή διάρκεια, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Αρχικά, οι ανάγκες της τσιμεντοβιομηχανίας θα καλύπτονται με φυσική παράδοση ρεύματος από μονάδες της ΔΕΗ συμβατικού μείγματος καυσίμου (λιγνίτες και νερά).

Η ενέργεια που θα παράγεται από τη ΔΕΗ θα διοχετεύεται προς την ΤΙΤΑΝ μέσω τρίτου προμηθευτή.

Εδώ μπαίνει στο σκηνικό ο Γιώργος Περιστέρης και ο ΗΡΩΝ που θα είναι το άλλο μέλος της συνεργασίας.

Κατόπιν το συμβόλαιο θα γίνει 100% «πράσινο», με την απαιτούμενη ηλεκτροπαραγωγή να καλύπτεται αποκλειστικά από φωτοβολταϊκά πάρκα της ΔΕΗ.

Η μετεξέλιξη της σύμβασης σε «πράσινο» PPA θα έχει δύο σημαντικά οφέλη για τον off-taker, ξεκινώντας από το γεγονός ότι θα μειωθεί το κόστος τροφοδοσίας του με ρεύμα.

Παράλληλα, θα επιτρέψει στην τσιμεντοβιομηχανία να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας τους ρύπους του λεγόμενου Scope 2 (είναι η ενέργεια που αγοράζεται από τρίτους προς ιδιοκατανάλωση).

Αλλά το βασικό πλεονέκτημα και για Στάση και Παπαλεξόπουλο είναι πως θα προστατευτούν από ξαφνικές διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΤΙΤΑΝ θα γνωρίζει από πολύ καιρό πριν το ενεργειακό της κόστος. Άρα θα έχει πλήρη επίγνωση σε μία πολύ σημαντική παράμετρο για το κόστος παραγωγής της, που είχε πολύ μεγάλα και ξαφνικά πάνω-κάτω τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ «κλειδώνει» για το ίδιο διάστημα την τιμή πώλησης για την παραγωγή ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της.

Η υλοποίηση αυτού του συμβολαίου PPA θα γίνει από το Γιώργο Περιστέρη και την ΗΡΩΝ. Αυτό έχει ξαναγίνει με την ανάληψη από την ΗΡΩΝ και του PPA της ΔΕΗ με τη Viohalco.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, η θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει τη διαχείριση τριών ακόμη «πράσινων» PPAs, τα οποία υπέγραψε η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της γερμανικής RWE, με ελληνικές βιομηχανίες. Ο Περιστέρης και η ΗΡΩΝ βρίσκονται μέσα στις διμερείς συμβάσεις.

Αρχικά η ΗΡΩΝ ως προμηθευτής, καθώς εκπροσωπεί τις βιομηχανίες – αγοραστές, λειτουργώντας ως αγοραστής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και πωλητής της ηλεκτροπαραγωγής στον τελική καταναλωτή. Έτσι, αποτελεί τον απαραίτητο «μεσολαβητή» ώστε η παραγόμενη ενέργεια να διαμορφωθεί στο πρόφιλ κατανάλωσης του off-taker.

Στην περίπτωση των «πράσινων» PPAs, σημαντικό ατού της ΗΡΩΝ αποτελεί η θυγατρική της Optimus, που εκπροσωπεί τους παραγωγούς ΑΠΕ στην αγορά.

Έτσι, η ΗΡΩΝ, η θυγατρική «ΗΡΩΝ προμήθεια» και η Optimus έχουν φτιάξει ένα καθετοποιημένο one stop shop, που διαχειρίζεται με επιτυχία τις διμερείς συμφωνίες.

Η συμφωνία για τα PPA μεταξύ ΔΕΗ – Viohalco και η ανάληψή της από την ΗΡΩΝ έχει ως συνέπεια να αυξηθεί κατακόρυφα το μερίδιο προμήθειας της εταιρείας στην υψηλή τάση. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 11,25%.

Όπως είναι φυσικό, η διαχείριση και του PPA ΔΕΗ – ΤΙΤΑΝ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερα τα μερίδια της ΗΡΩΝ.

Από την άλλη πλευρά, για τη «ΔΕΗ Προμήθεια» η σύναψη του PPA με την ΤΙΤΑΝ σημαίνει πως η εταιρεία χάνει από πελάτη την τσιμεντοβιομηχανία, περιορίζοντας επομένως ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της στη λιανική αγορά με όρους εκπροσώπησης φορτίου.

Συνεπώς προχωρεί η εκπλήρωση της δέσμευσης της χώρας μας, δηλαδή τη μείωση του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» που είναι η ΔΕΗ κάτω από 50% στη λιανική ρεύματος.

Παραμένει όμως ο Γιώργος Στάσης και η ΔΕΗ, κυρίαρχος στην τροφοδοσία της αγοράς…

Η ΔΕΗ σταθερά πρώτη στη λιανική

Εν τω μεταξύ, σταθερά πρώτη παραμένει η ΔΕΗ στη Χαμηλή και Μέση Τάση, ως προς την εκπροσώπηση με ποσοστό που ανέρχεται στο ο 72,78 % και 5.601.543 μετρητές.

Σύμφωνα με την έκθεση λιανικής της ΡΑΑΕΥ για τον Ιούλιο, η επιχείρηση σημειώνει νέα οριακή υποχώρηση στη Μέση Τάση, στο 56,68 %, εκπροσωπώντας ωστόσο 9.522 μετρητές, κατά 64 περισσότερους σε σχέση με τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τους ανεξάρτητους προμηθευτές, η ELPEDISON έρχεται δεύτερη με 307.643 μετρητές και ποσοστό 4% και ακολουθούν, η PROTERGIA της Μυτιλιναίος 296.910 μετρητές με μερίδιο αγοράς 3,86%, η ΗΡΩΝ με 296.026 μετρητές και 3,85%, η ΖΕΝΙΘ με 294.673 μετρητές και ποσοστό 3,83%, η NRG με 211.730 μετρητές και ποσοστό 2,75%, η WATT&VOLT (έχει ενσωματωθεί από την Μυτιληναίος) με 178.621 μετρητές και ποσοστό 2,32%, η Φυσικό Αέριο θυγατρική της ΔΕΠΑ με 159.789 μετρητές και ποσοστό 2,08%.

Τι γίνεται στα νοικοκυριά (χαμηλή τάση)

Όσον αφορά τη Χαμηλή Τάση, η ΔΕΗ παραμένει πρώτη σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

Στους Οικιακούς πελάτες κατέχει 3.847.594 μετρητές (72,08 %), στους Οικιακούς πελάτες δικαιούχους ΚΟΤ 474.356 μετρητές (72,97 %), στους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς πελάτες 930.296 μετρητές (69,39 %) και τέλος στους Λοιπούς πελάτες εκπροσωπεί 339.775 μετρητές (96,78 %).

Τα μερίδια αγοράς των άλλων προμηθευτών στη Χαμηλή Τάση διαμορφώνονται ως εξής: ELPEDISON με 228.154 μετρητές και ποσοστό 4,27%, ΖΕΝΙΘ 226.412 μετρητές και ποσοστό 4,24%, PROTERGIA 210.018 μετρητές και ποσοστό 3,93%, η ΗΡΩΝ με 209.430 μετρητές και ποσοστό 3,92%, η NRG 133.835 μετρητές και ποσοστό 2,51%, Φυσικό Αέριο 128.751 μετρητές και ποσοστό 2,41% και WATT & VOLT 120.381 μετρητές και ποσοστό 2,26%.

Η μέση τάση και οι ανακατατάξεις

Στη Μέση Τάση η εικόνα που διαμορφώνεται στους ιδιώτες προμηθευτές είναι ότι στην πρώτη θέση σε αριθμό μετρητών είναι η PROTERGIA με μερίδιο 12,09% και 2.031 μετρητές. Ακολουθούν η ΗΡΩΝ με 11,11% και 1.867 μετρητές, η NRG με 5,72% και 961 μετρητές, η ELPEDISON με μερίδιο 3,73% και 627 μετρητές, η VOLTERRA με ποσοστό 2,69% και452 μετρητές η Φυσικό Αέριο με 1,95% και 328 μετρητές, η WE ENERGY με 296 μετρητές και ποσοστό 1,25% και η WATT & VOLT με 210 μετρητές και ποσοστό 1,25%.

Με βάση την κατανάλωση ενέργειας, τα μερίδια αγοράς για τη ΔΕΗ είναι 63,59% στη Χαμηλή Τάση και στο 39,40% στη Μέση Τάση.

Από τους ιδιώτες προμηθευτές, η PROTERGIA είναι πρώτη στη Μέση Τάση με ποσοστό 15,61% ενώ στη Χαμηλή Τάση είναι δεύτερη με 6,44%.

Η ΗΡΩΝ που είναι πρώτη στη Χαμηλή Τάση με ποσοστό 6,80% είναι δεύτερη μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών στη Μέση Τάση με ποσοστό 13,99%.

Τι λένε τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ

Όπως από στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, το α’ τρίμηνο οι ανεξάρτητοι προμηθευτές συγκέντρωναν το 21,65%, με 8 εταιρείες μάλιστα, να έχουν μερίδιο μικρότερο του 10%, ενώ το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καταλαμβάνουν το 40,2%.

Ειδικότερα, το μερίδιο της ΔΕΗ ως προς την κατανάλωση ενέργειας υποχώρησε στο 59,8%, από 78,35% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ μείωση σημειώνει και ως προς των αριθμό των ρολογιών, όπου κατέχει πλέον το 58,59%, από 61,81% με 210 πελάτες.

Η επιχείρηση είχε καταλάβει το μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά Υψηλής Τάσης τον Φεβρουάριο, όπου ανήλθε στο 86,02%. Έκτοτε σημειώνει μείωση από μήνα σε μήνα.

Σημαντικά ενισχυμένη βρίσκεται η Watt & Volt της Mytilineos, που έρχεται δεύτερη στην κατάταξη, με ποσοστό 16,86%, από μόλις 1,64% που καταλάμβανε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος του Ήρωνα, όπου πλέον, έπειτα από τη σύναψη PPAs με τις ΤΙΤΑΝ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ, «μπαίνει» στα γεμάτα στην αγορά Υψηλής Τάσης, καταλαβάνοντας την τρίτη θέση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία, αποκτά το 11,39% ως προς την καταναλωθείσα ενέργεια.

Ακολουθεί η ELPEDISON που κρατάει το μερίδιό της, στο 10,62%, από 10,37%.

Οι εταιρείες με μερίδιο κάτω του 10% είναι 6 πλέον, με ποσοστό μόλις στο 1,32%.

Διαβάστε ακόμη: