Άλμα 500 εκατ. ευρώ (!) έκανε η βιομηχανία καλλυντικών στην Ελλάδα το 2024 ξεπερνώντας πλέον σε πωλήσεις τα 1,7 δις ευρώ σε λιανικές τιμές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Cosmetics Europe & Euromonitor International για τις επιδόσεις του κλάδου στην ευρωπαϊκή αγορά!
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή επίδοση, η οποία αφενός στηρίζεται στις αυξημένες πωλήσεις στην εγχώρια αγορά, όπου στην στροφή των καταναλωτών στα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής φροντίδας έρχεται ως ενισχυτικός παράγων ο τουριστικός παράγοντας και η ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση.
Αφετέρου στην εξωστρέφεια την οποία πλέον συστηματικά επιδεικνύουν ολοένα και περισσότερες ελληνικές εταιρείες, ακολουθώντας το παράδειγμα του Γιώργου Κορρέ και της οικογένειας Κουτσιανά με τις Κορρέ και Apivita αντίστοιχα, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πρώτος στην αμερικανική αγορά την τελευταία διετία και την πώληση προ ετών της δεύτερης στον ισπανικό όμιλο Puig.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων καλλυντικών και αρωμάτων οι εξαγωγές ελληνικών καλλυντικών πέρυσι αναπτύχθηκαν με ρυθμό 6,4%. Πίσω από αυτή τη δυναμική βρίσκονται περίπου 163 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που αποτελούν τον κορμό του κλάδου.
Παράλληλα, μεγάλες και αναγνωρίσιμες εταιρείες ενισχύουν το ελληνικό brand name στο εξωτερικό:
Συνολικά η αξία της ελληνικής αγοράς καλλυντικών (σε λιανικές τιμές) το 2024 έφτασε τα 1,714 δισ. ευρώ, γεγονός που της δίνει ένα μερίδιο περίπου 1,6% στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία επίσης συνεχίζει την ανάπτυξη της.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα αγγίζει τα 165 ευρώ, υψηλότερη μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των 183 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μια σταθερή αύξηση, καταγράφοντας μάλιστα το 2024 ένα άλμα απ’ τα 116 ευρώ.
Πέρα από τα νούμερα, η δομή της ελληνικής αγοράς δείχνει την έμφαση που δίνει ο Έλληνας καταναλωτής στην ποιότητα: τα προϊόντα περιποίησης δέρματος αντιπροσωπεύουν το 42,5% της κατανάλωσης, ενώ ακολουθούν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών (22%), τα διακοσμητικά καλλυντικά (13,2%), η καθημερινή υγιεινή (12,9%) και τα αρώματα (9,4%).
Η Ευρώπη
Η συνολική αξία της ευρωπαϊκής αγοράς καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας το 2024 ανέρχεται στα 104 δισ. ευρώ – δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ (107 δισ. δολ.), από 96 δισ ευρώ το 2023. Η Ευρώπη υποστηρίζει πάνω από 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 265.742 άμεσα στον κλάδο, 2,7 εκατ. έμμεσα και άλλες 596.000 μέσω έμμεσων επιδράσεων.
Οι μεγαλύτερες εθνικές αγορές είναι:
Γερμανία (16,9 δισ. ευρώ)
Γαλλία (14,2 δισ. ευρώ)
Ιταλία (13,4 δισ. ευρώ)
Ηνωμένο Βασίλειο (12,2 δισ. ευρώ)
Ισπανία (11,2 δισ. ευρώ)