Η τομεάρχης Εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προχώρησε σε δήλωση, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ από 1η Απριλίου.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου κάνει λόγο για «μια ανεπερακή και ψηφοθηρική αύξηση» λίγο πριν τις εκλογές, η οποία «δεν ιστοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό».

Αναλυτικά η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

«Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά.

Αφού με τον νόμο Χατζηδάκη διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, δύο χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει τους εργαζόμενους στο έλεος της αισχροκέρδειας με δραματική μείωση εισοδημάτων από λογαριασμούς, δόσεις δανείων και σούπερ μάρκετ.

Σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές, ανακοινώνει μία ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό.

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι».

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Σημειώνεται ότι από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τα ειδικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως «πρόκειται για αύξηση κατά 9,4% και την τρίτη διαδοχική αύξηση».

Όπως η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ.

Κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν έχω αυταπάτες, ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι χαμηλές και πιέζονται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».

Επεσήμανε δε πως η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα όπως είπε αλλά προσφέρει ανακούφιση» και δηλώνει όπως πρόσθεσε την πρόθεση της κυβέρνηση για αναβάθμιση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε ότι «η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατότητων της κυβέρνησης και πως η εθνική οικονομία παραμένει σε αναπτυξιακή δυναμική και πως όπως είπε είναι η ώρα τώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού».

Διαβάστε περισσότερα