Την κορυφαία θέση έναντι ανταγωνιστικών προορισμών διατηρούν και το 2024 μέχρι στιγμής τα ελληνικά ξενοδοχεία, με τους επισκέπτες να εντυπωσιάζονται κατά κύριο λόγο από την εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ο δείκτης ικανοποίησης από τα ξενοδοχεία (GRI) στη χώρα ανέρχεται στο 87% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας την Κύπρο (86%) την Ιταλία και την Ισπανία (85%), την Τουρκία (84%) και τη Γαλλία (82%).

Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων τους πρώτους τρεις μήνες παραμένουν στα ίδια επίπεδα με το 2023, παρότι ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι.

Μεγαλύτερη ώθηση στη συνολική βαθμολογία έδωσε η εξυπηρέτηση (90%), η οποία ανέκαθεν θεωρείτο «ατού» της ελληνικής φιλοξενίας. Σε αντίστοιχο επίπεδο βέβαια ανέρχεται και η αξιολόγηση της φιλοξενίας στα τούρκικα ξενοδοχεία, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα (89%) διαμορφώθηκε στην Κύπρο.

Εξαιρετικές ήταν οι αξιολογήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων και στο κομμάτι της καθαριότητας (89%), αν και έχουν κάποια απόσταση από τις επιδόσεις των κυπριακών, των ιταλικών (αμφότερα 93%) και των τουρκικών (90%). Επίσης, θετικά στη συνολική αξιολόγηση των ξενοδοχείων συνέβαλε και η τοποθεσία, με 89%, η οποία όμως ήταν η χαμηλότερη επίδοση έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι αξιολογήσεων των ελληνικών ξενοδοχείων σε ό,τι αφορά τα δωμάτια (85%), αλλά και τις κατηγορίες φαγητού-ποτού (85%) και σχέσης ποιότητας-τιμής (87%).

Βέβαια, παρότι αποτελούν τρόπον τινά «βαρίδι» στη συνολική αξιολόγηση των ελληνικών ξενοδοχείων, οι επιδόσεις των δύο τελευταίων κατηγοριών είναι υψηλές σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και μάλιστα ελαφρώς βελτιωμένες από την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Ξενοδοχεία: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα έναντι ανταγωνιστών – Ατού η εξυπηρέτηση-1

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως ανά κατηγορία αστέρων, τα πεντάστερα κρατούν όπως πάντοτε την πρωτιά στην Ελλάδα, με συνολική βαθμολογία 90%. Τεσσάρων και τριών αστέρων παίρνουν 88% το πρώτο τρίμηνο και τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων έχουν 86%.

Οι περιοχές που υπεραποδίδουν

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, υψηλότερο GRI στην ηπειρωτική Ελλάδα κατοχυρώνει το πρώτο τρίμηνο η Ήπειρος (91%), συνεχίζοντας την πρωτιά από το 2023.

Πολύ υψηλά διαμορφώνεται και ο δείκτης ικανοποίησης από τα ξενοδοχεία σε Δυτική Μακεδονία (90%) και τη Θεσσαλία (89%), ενώ χαμηλότερα στην κλίμακα βρίσκεται η Αττική (85%), η οποία χάνει περισσότερο για άλλη μια χρονιά την κατηγορία του value for money.

Αξίζει να σημειωθεί πως συγκεκριμένα η Αθήνα με δείκτη ικανοποίησης 85%, βρίσκεται σε καλό επίπεδο έναντι των ξενοδοχείων σε ανταγωνιστικές πόλεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, τα σκήπτρα κρατά η Κωνσταντινούπολη (86%), ενώ μαζί με την Αθήνα ακολουθεί και η Βαρκελώνη. Ελαφρώς χαμηλότερα στο 84% βρίσκονται τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, όπως και της Μπολόνια και της Ρώμης.

Κυριαρχούν οι Κυκλάδες

Πολύ υψηλή βαθμολογία συγκεντρώνουν και τα ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά. Μεταξύ των υπολοίπων, οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν τις υψηλότερες επιδόσεις (91%), χωρίς όμως να συνυπολογίζεται η κατηγορία φαγητού-ποτού, που πέρυσι αποτέλεσε «αγκάθι» για τον δείκτη ικανοποίησης.

Ακολουθεί η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο με 88%, με ισχυρότερο σημείο την εξυπηρέτηση, ενώ χαμηλότερα βρίσκονται τα ξενοδοχεία σε Δωδεκάνησα και Ιόνιο (85%), καθώς παίρνουν σχετικά χαμηλή αξιολόγηση στην κατηγορία φαγητού-ποτού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι Μύκονος και Σαντορίνη διατηρούν τις κορυφαίες θέσεις έναντι premium προορισμών της Μεσογείου (Ίμπιζα, Σαρδηνία, Σαιν Τροπέ) με βαθμολογία 92% και 89% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ.

Τα στοιχεία για το 2024 είναι ελλιπή, όμως ο δείκτης ικανοποίησης από τα ξενοδοχεία των δύο νησιών πέρυσι είχε διαμορφωθεί υψηλότερα από τους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Διαβάστε ακόμη: