Άρχισε η διάθεση στο πετρέλαιο θέρμανσης που τα χρόνια της καραντίνας ήταν η «σανίδα σωτηρίας» για εταιρίες εμπορίας, βενζινάδικα και διυλιστήρια, επειδή τότε τα καύσιμα κίνησης είχαν πολύ χαμηλή κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν φυσικά ακόμη σημαντικές παραγγελίες, με την τιμή να κλείνει τελικά σε επίπεδα κάτω του 1,40 ευρώ.

Κομβικό ρόλο στην «λογική» τιμή για την εποχή έπαιξαν τα πρώην ΕΛΠΕ, νυν HELLENiQ ENERGY, που παρείχαν έκπτωση της τάξης των 6 λεπτών (7,5 με το ΦΠΑ). Αντίστοιχη κίνηση και από την ΕΚΟ.

Έτσι, κατέβασαν την τιμή στο 1,37 -1,38 ευρώ μια και αρχικά η εκτίμηση ήταν για τιμές στο 1,44-1,46 ευρώ.

Παρά την προσφορά των πρώην ΕΛΠΕ, ο καλός καιρός, η οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και η αστάθεια τιμών αποτρέπει από το φουλάρισμα των δεξαμενών. Έτσι, οι «ελπίδες» της αλυσίδας αξίας επαφίενται στον καιρό, που ανάλογα με τα «τερτίπια» του θα κρίνει και την πορεία της αγοράς.

«Στήριξη με κάθε μέσο της κοινωνίας, αλλά μακριά από λογικές υποχρεωτικότητας» είχε αναγγείλει ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων που πλέον μετονομάστηκε σε HELLENiQ ENERGY.

Κι αυτό στο φόντο της πρότασης της Κομισιόν για φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των υπερκερδών των εταιριών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των διυλιστηρίων.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ομίλου ο κ. Σιάμισιης τάχθηκε κατά των προτάσεων της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι ο Όμιλος ούτως ή άλλως θα προχωρήσει σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης επιστρέφοντας ένα μέρος των κερδών σε όσους έχουν ανάγκη.

«Το μυστικό είναι να είναι ισορροπημένα όλα. Ένα μέρος των αυξημένων κερδών που προέρχονται από την Ελλάδα, μπορεί να πάει πίσω και θα πάει πίσω στην κοινωνία . Θα το κάνουμε αναμένοντας την ΕΕ» τόνισε ο επικεφαλής της Η.Ε. ασκώντας έντονη κριτική στις προτάσεις της Κομισιόν.

«Ξεκίνησε» το πετρέλαιο θέρμανσης σε μάλλον λογική τιμή για την εποχή - Εκπτώσεις από πρώην ΕΛΠΕ και ΕΚΟ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΚΟ

Τις ίδιες κινήσεις κάνει και η ΕΚΟ που «για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και προκειμένου να στηρίξει την αγορά» πουλάει μετά από την επιδότηση του κράτους, της HELLENiQ ENERGY και την δική της επιπλέον έκπτωση (της ΕΚΟ) στο 1,31-1,32 ευρώ το λίτρο!

Στο μεταξύ, διπλάσια επιδότηση μέσα από το επίδομα θέρμανσης θα πάρουν όσοι δικαιούνται φέτος για πρώτη φορά την κρατική ενίσχυση μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ακόμα και αν δεν αλλάξουν μέσο θέρμανσης.

Αναμένεται, δε, τις επόμενες ώρες, να εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του). Ακολούθως θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση.

Η, δε, πίστωση των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου. Κάτι που βέβαια απαιτεί ρευστότητα από τα νοικοκυριά.

«Ξεκίνησε» το πετρέλαιο θέρμανσης σε μάλλον λογική τιμή για την εποχή - Εκπτώσεις από πρώην ΕΛΠΕ και ΕΚΟ

Στα 300 εκατομμύρια το κονδύλι για τη θέρμανση

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης αναπροσαρμόζεται στα 300 εκατ. ευρώ ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο τα ποσά όσο και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ανέλθει σε 1,3 εκατομμύρια.

Οι παλαιοί δικαιούχοι θα λάβουν αυξημένα ποσά ενίσχυσης καθώς το ποσό βάσης για τον υπολογισμό επιδόματος αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι και το τελικό ύψος του επιδόματος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού.

Το ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

 

Διαβάστε ακόμη: