Ξεκίνησαν και πάλι τις περιοδείες ανά την Ελλάδα οι τραπεζίτες, με διά ζώσης συναντήσεις με τους επιχειρηματίες πελάτες τους.
Στην Κρήτη βρέθηκε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης μαζί με την διοικητική ομάδα του, στην Δυτική Ελλάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μαζί με τους αναπληρωτές CEOs και γενικούς διευθυντές, στην Μακεδονία πραγματοποιεί περιοδεία ο επικεφαλής της εταιρικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Καραμούζης.
Οι τραπεζίτες στέλνουν – ή καλύτερα προσπαθούν να στείλουν- μήνυμα αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και σε αυτην την κρίση, υποβοηθούμενη από τους σημαντικούς πόρους των 72 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και άλλων κοινοτικών πόρων.
«Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κρήτης πρότυπο ανθεκτικότητας, εξωστρέφειας και ανάπτυξης» σχολίασε ο κ. Βασίλης Ψάλτης μετά την ολοκλήρωση της 4ήμερης περιοδείας σε όλους τους νομούς της Κρήτης και τις συναντήσεις με επιχειρηματίες πελάτες της τράπεζας.
Οι γενικοί διευθυντές κ.κ.Γιάννης Εμίρης και Ισίδωρος Πασσάς, όπως και στελέχη της Alpha Bank συναντήθηκαν με επιχειρηματίες του νησιού, κύριο λόγο από τον κλάδο του τουρισμού, και συνομίλησαν τόσο για τη διαχείριση της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, όσο και για την ενεργοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων, μέσα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.
Μάλιστα ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως ο τουρισμός λειτούργησε ως «σωσίβια λέμβος» για την ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία, και χαρακτήρισε την Κρήτη βασικό πυλώνα στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας.
Όπως είπε: Οι συζητήσεις με την ανήσυχη και ακμάζουσα επιχειρηματικότητα της Κρήτης με γεμίζουν αισιοδοξία για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της πατρίδας μας και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα της Alpha Bank να στηρίξει ό,τι σημαίνει Πρόοδος στον κοινωνικό και τον οικονομικό στίβο».
Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank πρωταγωνιστεί στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κρήτης, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, με τις χορηγήσεις της τράπεζας καθώς και τα εγκεκριμένα πιστοδοτικά όρια προς την κρητική οικονομία να υπερβαίνουν σήμερα τα 2 δισ. ευρώ , ενώ από το δίκτυο της Alpha Bank εξυπηρετούνται περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις.
Συνολικά, η αποστολή της τράπεζας είχε συναντήσεις με περισσότερους από 150 επιχειρηματίες, επικεφαλής μεγαλύτερων ομίλων αλλά και μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, από τους κλάδους του τουρισμού, της αγροδιατροφής, των ΑΠΕ, της μεταποίησης και της βιομηχανίας. Στόχος της τράπεζας είναι η διοχέτευση νέων πόρων άνω των 8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία.
Το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας έστειλε και η διοίκηση της Eurobank στους επιχειρηματίες της Δυτικής Ελλάδας, περιοχή που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς – στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στις νέες τεχνολογίες.
«Η αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας στηρίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη που παραμένουν υποστηρικτικά για την ανάπτυξη, και στις βαθιές αλλαγές που έχουν συντελεστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός ή πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια. «Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι προκλήσεις θα παραμείνουν μαζί μας για αρκετό διάστημα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Καραβίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους επενδυτικούς κολοσσούς – Microsoft, Pfizer, Mondelez, CVC, RWE, Worldline-, Macquarie που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε τομείς όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, ενέργεια, τρόφιμα, υγεία, φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στα μεγάλα brand έχουν πραγματοποιήσεις δυναμική είσοδο στον ελληνικό τουρισμό.
Ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι ο τουρισμός φέτος θα πετύχει τις επιδόσεις του 2019 και ότι η χώρα μπορεί –παρά την αύξηση των επιτοκίων- να έχει κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης έως και 3- 4% το χρόνο για τα επόμενα 5 χρόνια. Και κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να αδράξει την ευκαιρία για ανάπτυξη λέγοντας χαρακτηριστικά: Τώρα που αρχίζει ο ανοδικός οικονομικός κύκλος να αναζητήσετε τις ευκαιρίες του, να ξανασκεφτείτε τις δυνατότητες της επιχείρησής σας, να οραματιστείτε το μέλλον της. Και μπορούμε να το σχεδιάσουμε μαζί.