Τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Όπως επεσήμανε, οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά.

Εθελοντικός εμβολιασμός για τους εφήβους 15 – 17 ετών

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει αναπροσαρμογή των σχεδίων λόγω των νέων δεδομένων που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.

«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών» υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Ξεκινά εθελοντικός εμβολιασμός για τους 15-17 ετών με mRNA
Μαρία Θεοδωρίδου

Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει αλλαγή δεδομένων και αναπροσαρμογή πρακτικών. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υψηλή μεταδοτικότητα σε πολύ σύντομο χρόνο έκθεσης. Για τη βαρύτητα της νόσησης είναι νωρίς να πει κανείς αν είναι ήπια.

Κυρίως απειλούνται ανεμβολίαστοι, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και οι κάτω των 18 που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Και τα 4 εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αποτελεσματικά και μάλιστα σε υψηλό ποσοστό: 96% για το Pfizer 92% (ανάλογο και για το Moderna) 92% για το AstraZeneca και 85% για το Johnson & Johnson. Τα ποσοστά αφορούν προστασία έναντι της σοβαρής νόσου, εισαγωγής σε ΜΕΘ και θάνατο.

Η μία δόση προστατεύει περίπου 33%, άρα είναι αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση. Αν αυτή πέφτει μέσα στις διακοπές γίνεται μετάθεση κατά 2-3 εβδομάδες.

Μεγάλη η σημασία τήρησης των μέτρων: μάσκα, αποστάσεις, ατομική υγιεινή. «Τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και σε πολλά μέρη έχουν εκλείψει».

Οι κάτω των 18 ετών έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης, Μελέτες δείχνουν ότι αφρούν 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν σύνδρομο με θνητότητα 1,1%.

Η συχνότητα εισαγωγής των 12-17 ετών είναι μεγαλύτερη από την εποχική γρίπη και συχνότερη όπου υπάρχουν παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες νευρομυικά νοσήματα κ.ά. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στους εφήβους ιδιαίτερα με αυτά τα υποκείμενα.

Αλλά και η μεταδοτικότητα έχει διαφορές, καθώς οι έφηβοι μεταδίδουν ευκολότερα από τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Επομένως ο εμβολιασμός των εφήβων έχει ωφέλεια και στο περιβάλλον τους.