Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους. Παράλληλα, μίλησε και για τους νέους ηλικίας 15 – 17 ετών των οποίων ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο κ. Χρούσος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των νέων, είπε ότι μετά την ανακοίνωση της «κάρτας ελευθερίας», αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού για εμβολιασμό.

Τέλος και σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Χρούσος είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Επιτροπή Εμβολιασμών: Συστήνεται ο εμβολιασμός εφήβων 15-17 ετών

H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε χθες Τρίτη, φαίνεται να προσανατολίζεται στη σύσταση για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το κανάλι του ΣΚΑΪ, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας.

Πρόκειται ουσιαστικά για σύσταση προς τους γονείς ότι με βάση τα δεδομένα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά.

Εφόσον τελικά η Επιτροπή ανάψει το πράσινο φως, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού πρόκειται να ανοίξει άμεσα.

Σημειώνεται ότι ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ προανήγγειλε τον εμβολιασμό των εφήβων στην χώρα μας. 

«Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης.