Στην κρίσιμη και καθοριστική σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει στραμμένο τη βλέμμα της η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, αναμένοντας ξεκάθαρες απαντήσεις και καθαρές αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα της αγοράς ομολόγων το οποίο εκπνέει τον Μάρτιο του 2022!

Οι πληροφορίες που …αιωρούνται θέλουν την ΕΚΤ να συνεχίζει τις αγορές ομολόγων, για τις χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα και μετά τον Μάρτιο, έως και τα τέλη 2022- αρχές 2023, μετατρέποντας το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) σε τακτικό (APP)!

Η χώρα μας ωστόσο, η οικονομία της οποίας δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα και την κατάλληλη πιστοληπτική ικανότητα, δεν εντάσσεται υπό την έννοια αυτή στο τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, έστω δια μέσω επαναγοράς ομολόγων που λήγουν!

Για τον λόγο αυτό στο επιτελείο της Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να συζητείται το ενδεχόμενο, η αγορά ομολόγων για την Ελλάδα να γίνεται από το «παράθυρο», διά μέσω εξαιρέσεων που θα άπτονται εξωτερικών θεμάτων και γεωγραφικής θέσης ως προς τα όρια της ΕΕ! Και λέγεται πως «διά της πλαγίας» η Ελλάδα θα ενταχθεί και θα υποδέχεται ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσα από την επαναγορά ομολόγων που λήγουν.

Ασφαλώς η εξέλιξη χθες στην FED, όπου αποφασίστηκε η μείωση παροχής ρευστότητας διά μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, μπορεί να οδήγησε στα ύψη των DJ, όμως δεν είναι καλό μήνυμα, καθώς εντάσσεται στη συνολική λογική που επικρατεί μεταξύ των «σκληρών» της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, που ασκούν πιέσεις στην Λαγκάρντ να εγκαταλείψει την χαλαρή νομισματική πολιτική και να ακολουθήσει νέα σφιχτή πολιτική προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων!

Βεβαίως, εν μέσω πανδημίας και του κινδύνου ενός νέου κύματος λόγω της παράλλαξης «Όμικρον», που θα επιβαρύνει εκ νέου τις οικονομίες και θα επιδράσει στους προϋπολογισμούς, δεν είναι απλή υπόθεση να αποφασίσει η ΕΚΤ να τραβήξει μια …διαχωριστική γραμμή και να αλλάξει πλεύση!

Και τη γεγονός τούτο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά έχει να κάνει κυρίως με τις οικονομίες του Νότου, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται να ακούσει σήμερα «καθαρές αποφάσεις» από την ΕΚΤ!

Ούτε «ήξεις αφήξεις», ούτε «θα δούμε», ούτε αναβολή της υπόθεσης, ούτε «θα δούμε» τον Μάρτιο!

Γιατί η μετάθεση στο μέλλον της υπόθεσης αγοράς ομολόγων θα επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στο ΧΑ, θα εντείνει την ανασφάλεια και την εσωστρέφεια και θα δώσει κίνητρο και αφορμή στους κερδοσκόπους να ξεκινήσουν και πάλι τα παιχνίδια υποτιμητικής κερδοσκοπίας, μολονότι η Ελλάδα και επιχειρηματικό – τραπεζικό στόρι διαθέτει και το ζήτημα του χρέους μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως ήδη κάνει, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εξαρτάται από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το οποίο απλώς επί της ουσίας ανακουφίζει το σύστημα με την παροχή ρευστότητας!

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η ποσοτική χαλάρωση και το «βαρύ κλίμα» στο Χ.Α.!