Οι μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή καθώς η πτώση των μετοχών της Deutsche Bank στην Ευρώπη αύξησε τους φόβους των επενδυτών για τον τραπεζικό τομέα για άλλη μια φορά.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 264 μονάδες ή 0,81%. S&P 500 υποχώρησε 0,78%, ενώ ο Nasdaq Composite ήταν 0,75% χαμηλότερα.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της γερμανικής Deutsche Bank υποχώρησαν περίπου 7% μετά την άνοδο των CDSs (συμβολαίων πιστωτικής αθέτησης) του γερμανικού δανειστή, αλλά χωρίς εμφανή αφορμή. Η κίνηση φάνηκε να εγείρει ανησυχίες για άλλη μια φορά για την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανάγκασαν την UBS να εξαγοράσει την αντίπαλη Credit Suisse.

Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ ήταν υπό πίεση.

Οι μετοχές των Citigroup , JPMorgan Chase και Wells Fargo υποχώρησαν περισσότερο από 2% η κάθε μία, ενώ οι μετοχές της Bank of America υποχώρησαν περισσότερο από 1%. Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησαν επίσης, με το ETF SPDR S&P Regional Banking πτώση 2%.

«Το πρόβλημα της Τράπεζας της Silicon Valley έφερε μεγαλύτερη προσοχή στις τράπεζες», δήλωσε την Παρασκευή ο Larry McDonald, ιδρυτής της Bear Traps Report. «Και έτσι, τράπεζες όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank που διοικούνταν φρικτά, φρικτά για δεκαετίες – και μιλάμε για πραγματικά κακή διαχείριση και φρικτές αποφάσεις – ξαφνικά, οι επενδυτές σε όλο τον πλανήτη, επικεντρώνονται σε αυτό».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι ανθεκτικές με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παράσχει ρευστότητα εάν χρειαστεί.

Η Wall Street έρχεται από μια ασταθή συνεδρίαση την Πέμπτη που τελικά ολοκληρώθηκε με τους κύριους μέσους όρους να σημειώνουν σταθερά κέρδη. O Nasdaq Composite σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο, στο 1%, καθώς οι μετοχές της τεχνολογίας συνέχισαν να αυξάνονται με την πεποίθηση ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα έφταναν στο τέλος τους. Ο S&P 500 έκλεισε περίπου 0,3% υψηλότερα, ενώ ο Dow ολοκληρώθηκε με άνοδο 0,2%.

Για την εβδομάδα, ο Dow και ο S&P 500 παρουσιάζουν ελάχιστες αλλαγές, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο περίπου 0,6%.

Διαβάστε περισσότερα