Οι τεχνολογικές και εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οδήγησαν τη Microsoft, έναν από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στον τομέα του cloud-computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης, να καλέσει σε μετεγκατάσταση εκατοντάδες μέλη του προσωπικού της με έδρα την Κίνα.
Το θέμα αποκάλυψε σήμερα Πέμπτη η Wall Street Journal, αναφέροντας ότι στο προσωπικό, που αποτελείται κυρίως από Κινέζους μηχανικούς, προσφέρθηκε η ευκαιρία να μεταφερθούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.
Μια πηγή δήλωσε στη WSJ ότι η Microsoft είχε κάνει την προσφορά σε περίπου 700 έως 800 άτομα συνολικά, τα οποία ασχολούνταν με εργασίες που σχετίζονται με το cloud computing.
Σε δήλωση που μοιράστηκε με το CNBC, εκπρόσωπος της Microsoft επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε «μοιραστεί μια προαιρετική ευκαιρία εσωτερικής μετάθεσης» χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό και την υπαγωγή του προσωπικού που επηρεάζεται.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε σε αυτή και σε άλλες αγορές όπου έχουμε παρουσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι πιθανές μετακινήσεις δεν θα επηρεάσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Η Microsoft απασχολεί περίπου 7.000 μηχανικούς για την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης Ασίας-Ειρηνικού, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εργατικού δυναμικού να εδρεύει στην Κίνα.
Εμπορικός πόλεμος
Η κίνηση αυτή γίνεται εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να εμποδίσουν την Κίνα να αναπτύξει τεχνολογία αιχμής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς στην Κίνα στη δυνατότητά της να αγοράζει προηγμένα τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής ημιαγωγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να θέσει νέους περιορισμούς στην εξαγωγή προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το γλωσσικό μοντέλο που τροφοδοτεί το ChatGPT που υποστηρίζεται από τη Microsoft.
Επί του παρόντος, υπάρχει ελάχιστη κυβερνητική εποπτεία που εμποδίζει εταιρείες όπως η Microsoft να πωλούν ή να προσφέρουν υπηρεσίες μοντέλων AI σε ξένους.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τη δημιουργία περιεχομένου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.
Νωρίτερα φέτος, η Microsoft δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία ανέφερε ότι οι χάκερ από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν χρησιμοποιούσαν εργαλεία από το OpenAI για να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να επεκτείνουν τις εκστρατείες τους.
Η Microsoft είναι βαθιά ριζωμένη στην Κίνα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, ακόμη και όταν άλλες δυτικές εταιρείες τεχνολογίας εκδιώχθηκαν από την Κίνα λόγω αυστηρών κανονισμών. Η εταιρεία αναφέρει ότι στην Κίνα βρίσκεται το μεγαλύτερο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης εκτός των ΗΠΑ.