Η εικόνα μιας πεταλούδας που «ξεκουράζεται» στα δάχτυλα της τενίστριας Ναόμι Οσάκα, του David Gray, ανακηρύχθηκε νικητήρια φωτογραφία των World Sports Photography Awards.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Αυστραλιανό Όπεν του 2021 και δείχνει την κα Οσάκα, τετράκις νικήτρια Grand Slam στην Ιαπωνία, να δίνει κυριολεκτικά ένα χέρι βοήθειας σε μια ελεύθερη πεταλούδα που προσγειώθηκε πάνω της. «Πρόκειται για μια εικόνα που κόβει την ανάσα», δήλωσε ο συνιδρυτής του διαγωνισμού, Simon Burton.

world sports

«Οι αθλητικές φωτογραφίες αποτυπώνουν ιδιαίτερες στιγμές και αφηγούνται μοναδικές ιστορίες, αλλά πάνω απ’ όλα σε παρασέρνουν και αποκαλύπτουν το απροσδόκητο. Σε αναγκάζουν να κοιτάξεις ξανά και να αναθεωρήσεις». Στον διαγωνισμό, ο οποίος διανύει την τρίτη χρονιά του, συμμετείχαν πάνω από 7.000 επαγγελματίες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο, με κατηγορίες όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η ποδηλασία, η γυμναστική και το ποδόσφαιρο.

Ακολουθούν οι υπόλοιποι νικητές.

Πάνω από 7.000 εικόνες υποβλήθηκαν στα βραβεία από επαγγελματίες φωτογράφους αθλημάτων σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, υπήρξαν 24 νικητήριες εικόνες σε όλες τις κατηγορίες αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ποδοσφαίρου, μπάσκετ, ποδηλασίας, γυμναστικής και ποδοσφαίρου. Ο διαγωνισμός είναι το μοναδικό παγκόσμιο βραβείο για αθλητική φωτογραφία.

Μερικές από τις φωτογραφίες προήλθαν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που έγιναν στο Τόκιο. Μια εκπληκτική ασπρόμαυρη εικόνα της Alexa Szvitacs να σερβίρει την μπάλα κατά τη διάρκεια του πινγκ-πονγκ για διπλά γυναικών ήταν ο νικητής της κατηγορίας Racquet Sports.