H Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου εχει αλλάξει τους κανόνες στην χρησιμοποίηση των παπουτσιών ως το 2024 και θα επιτρέπει παπούτσια με πάτο ως 20mm.

Η χρήση παπουτσιών από αθλητές στίβου, τους οποίους βοηθούσαν στο να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, απασχόλησε έντονα το τελευταίο διάστημα την WA.

Γι’ αυτό και σχηματίστηκε ειδική επιτροπή η οποία αποφάσισε πως από το 2022 σταδιακά και ως την 1η Νοεμβρίου του 2024, όλοι οι αθλητές θα έχουν μια περίοδο προσαρμογής με τα νέα παπούτσια που θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν σε τρία χρόνια από τώρα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η σόλα των παπουτσιών θα πρέπει να έχει πάχος 20 mm, αλλάζοντας τον κανονισμό που ως τώρα επέτρεψε 25mm εντός σταδίου και 40mm σε αγώνες δρόμου. Με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει σημαντικά και να βγαίνουν «έξυπνα» παπούτσια, έχουν υπάρξει φωνές πως με αυτά, οι επιδόσεις δεν είναι αντικειμενικές. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πριν δέκα χρόνια περίπου με τα μαγιό στην κολύμβηση, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν και όλα τα παγκόσμια ρεκόρ που έγιναν, ακυρώθηκαν.

Στη λίστα των απαγορευμένων από τη World Athletics τα παπούτσια του  Τεντόγλου - SPORTSFEED

Τι πραγματικά συνέβει με τον Μίλτο Τέντογλου

Είναι όντως παράτυπα τα αθλητικά παπούτσια του Χρυσού Ολυμπιονίκη ώστε να ακυρωθεί η φετινή κορυφαία επίδοσή του (που κατέρριψε ξανά χθες!); Πόσο ηθική είναι η απόφαση της WA; Το σχόλιο της Κατερίνας Στεφανίδη

Τι παπούτσια φορούσε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης

Ο Τεντόγλου φορούσε την έκδοση Black Panther της adidas και συγκεκριμένα το μοντέλο «Ambition 2». Τα συγκεκριμένα παπούτσια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για άλμα εις μήκος και με την εταιρεία να τα κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό ζευγαριών (limited edition). Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε από το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο ναι μεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στους αγώνες βάσει και του κανονισμού αθλητικών παπουτσιών της World Athletics (ολόκληρος ο κανονισμός εδώ), ωστόσο το special edition χρώμα που φορούσε ο αθλητής, δεν βρίσκεται στη λίστα της WA. Η χρήση του συγκεκριμένου μοντέλου υπέπεσε στην αντίληψη της ομοσπονδίας, η οποία και ζήτησε φωτογραφίες των παπουτσιών του Χρυσού Ολυμπιονίκη.

Στο Τορούν δεν είχε ελεγχθεί ο Τεντόγλου

Κανείς δεν είχε ελέγξει τα παπούτσια του στο συγκεκριμένο μίτινγκ κλειστού στίβου, κανείς δεν είχε ενημερώσει τον αθλητή για την παρατυπία του πράγματος και κάπως έτσι φτάσαμε στην ακύρωση του ρεκόρ του. Εδώ, ας σημειωθεί ότι πολλές φορές αθλητές τέτοιων επιδόσεων παρακαλάνε να ελεγχθούν για να προλάβουν τέτοιες εμπλοκές, αλλά αυτό απλώς δεν συμβαίνει. Όσο για το «γιατί τώρα;», υπάρχουν διάφορα σενάρια που δεν επιβεβαιώνονται, αλλά δεν μπορούν και να αγνοηθούν. Ένα από αυτά, το τριπλό αρνητικό του Τεντόγλου στους ελέγχους για ντόπινγκ που προφανώς «πονάει».

Ένα απίστευτο άλμα ακυρώθηκε λόγω του χρώματος των παπουτσιών του αθλητή

Πρακτικά ναι, και γι’ αυτό προέκυψε και η οργισμένη αντίδραση του Χρυσού Ολυμπιονίκη. Ωστόσο, και σύμφωνα με τα όσα σχολίαζαν κύκλοι του ελληνικού στίβου στη LIFO, παρατυπία εδώ διαπιστώνεται κυρίως από την Ομοσπονδία, που όφειλε να έχει ελέγξει τα παπούτσια του αθλητή πριν εκτελέσει το άλμα. «Δεν πήραν τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι ίδιοι να εξασφαλίσουν τον μέγιστο βαθμό εγκυρότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας», εξήγησε η ίδια πηγή, η οποία αποκάλυψε ότι οι κανονισμοί με τα παπούτσια των αθλητών είναι εδώ και μερικά χρόνια τεράστιος πονοκέφαλος.

Τι ακριβώς λέει η Στεφανίδη

Ότι αυτού του είδους οι έλεγχοι είναι επιβεβλημένοι, ειδικά όταν αφορούν αθλητές της κλάσης του Τεντόγλου που μπαίνουν στο μάτι των ελίτ των ομοσπονδιών και των αγαπημένων παιδιών τους.

Διαβάστε ακόμη: