Σε αύξηση των τιμών στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Wood, ενώ διατηρεί τη σύσταση buy (αγορά), με τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς να αποτελούν κορυφαίες επιλογές (top picks).

Οι νέες τιμές στόχοι των τραπεζών διαμορφώνονται για την Alpha Bank στα 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,40 ευρώ από 2,5 ευρώ,  για την Eurobank στα 1,80 ευρώ από 1,50 ευρώ και για την  Εθνική Τράπεζα στα 6,2 ευρώ απο 5,20 ευρώ.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημειώνουν άνοδο 32% φέτος, ξεπερνώντας τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών (δείκτη SX7E +19% φέτος), όπως αναφέρουν οι αναλυτές στην έκθεση της Wood με ημερομηνία 13/02.

Σύμφωνα με τη Wood,  το χάσμα αποτίμησης έχει περιοριστεί αλλά οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να μην είναι πλήρως αποτιμημένες. Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/E της τάξης του 6x για το 2023 (ένα discount της τάξης του 25% σε σχέση με τους ομολόγους τους) και με P/TBV 0,6x (έκπτωση περίπου 10%).

Ενόψει των ισχυρών μακροοικονομικών, της θετικής επίδρασης από τις αυξήσεις των επιτοκίων, της υγιούς ανάπτυξης των εταιρικών δανείων και των ευνοϊκών τάσεων στην ποιότητα του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν αυτή την υπεραπόδοση, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Αναμένουμε ότι η ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) θα τροφοδοτήσει την βασική κερδοφορία, παρά την παραδοχή μας για αύξηση του κόστους  κινδύνου (κοντά στις 90 μ.β. για το σύστημα το 2023Ε, από 75 μ.β. περίπου το 2022Ε)», αναφέρουν οι αναλυτές.

Πάνω από τον μέσο όρο το ελληνικό ΑΕΠ

Σύμφωνα με τη Wood, το τρέχον περιβάλλον παραμένει ευνοϊκό και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ θα ξεπεράσει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης, λόγω των υψηλότερων επενδύσεων και των μιας σταθερής τουριστικής περιόδου.

«Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε το ελληνικό ΑΕΠ να βρίσκεται σε θετικό έδαφος (1-2% αύξηση), ακόμη και με την Ευρωζώνη σε ύφεση. Για το 2024, αναμένουμε ότι το COR των τραπεζών θα κινηθεί πιο κοντά στα επίπεδα του μέσου κύκλου», σημειώνει η Wood.

Διαβάστε ακόμη: