Μερικούς από τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη κατά την επόμενη δεκαετία, με φόντο τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, την οικονομική αβεβαιότητα, την αύξηση της θερμοκρασίας και τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο, διερευνά η έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, για τα επόμενα δύο χρόνια διαφαίνεται μια κυρίως αρνητική προοπτική για τον κόσμο, η οποία μάλιστα την επόμενη δεκαετία αναμένεται να επιδεινωθεί.

Έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο 2023, έδειξε ότι το 54% των ερωτηθέντων αναμένει παγκόσμια αστάθεια και μέτριο κίνδυνο καταστροφών, ενώ το 30% πιστεύει ότι οι συνθήκες θα φέρουν μεγαλύτερες ταραχές.

Οι προοπτικές είναι αισθητά πιο αρνητικές σε βάθος δεκαετίας, ενώ οι αποδυναμωμένες οικονομίες και κοινωνίες ίσως ξεπεράσουν το σημείο καμπής της ανθεκτικότητας έχοντας υποστεί το μικρότερο δυνατό σοκ.

Στη φετινή έκθεση του WEF, έχουν ληφθεί υπόψιν τέσσερις παράγοντες που θα επηρεάσουν τη διαχείριση των παγκόσμιων κινδύνων κατά την επόμενη δεκαετία: Η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, η τεχνολογική εξέλιξη και οι γεωστρατηγικές αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, δείχνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα επόμενα δύο χρόνια είναι η τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με τις εκλογές, λόγω της δυνατότητας μαζικής παραπληροφόρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2024 θα διεξαχθούν εκλογές σχεδόν στις μισές χώρες του πλανήτη, όπως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία, αλλά και στην Ευρωβουλή, με τους πολίτες που θα κληθούν στις κάλπες να υπολογίζονται τουλάχιστον σε 3 δισεκατομμύρια.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι τα επόμενα δύο χρόνια «ξένοι και εγχώριοι παράγοντες θα εκμεταλλευτούν την παραπληροφόρηση και τις λανθασμένες πληροφορίες, προκειμένου να διευρύνουν τα κοινωνικά και πολιτικά χάσματα. Η έκθεση του WEF τονίζει ακόμη ότι η διασπορά της παραπληροφόρησης μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνικές ταραχές, αλλά και να προκαλέσει λογοκρισία, προπαγάνδα και ελέγχους επί της ελεύθερης ροής πληροφοριών.

Εκτός από τον κίνδυνο της παραπληροφόρησης, τα επόμενα δύο χρόνια θα απειλούν τον πλανήτη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο πληθωρισμός, , οι οικονομική ύφεση η κυβερνοασφάλεια, οι ένοπλες συρράξεις, ο κοινωνικός διχασμός, η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, η ακούσια μετανάστευση και η ρύπανση.

Διαβάστε ακόμη: