Μια εκπληκτική εικόνα ενός κολοσσιαίου σμήνος γαλαξιών, που ονομάστηκε MACS0416, καταγράφηκε από δύο από τα πιο ισχυρά διαστημικά τηλεσκόπια της NASA: το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Η εικόνα, η οποία συνδυάζει ορατό και υπέρυθρο φως, προσφέρει μια από τις πιο λεπτομερείς απόψεις του σύμπαντος που έχει δει ποτέ.
Το MACS0416 απέχει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και αποτελείται από δύο συγχωνευμένα σμήνη γαλαξιών που τελικά θα σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο.
Βαρυτικός φακός
Η εικόνα αποκαλύπτει πολλά χαρακτηριστικά που είναι ορατά μόνο με την αξιοποίηση της ισχύος και των δύο διαστημικών τηλεσκοπίων.
Δείχνει πολλούς γαλαξίες πέρα από το σμήνος και μια χούφτα πηγές που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, πιθανότατα λόγω του βαρυτικού φακού – της κάμψης και της μεγέθυνσης του φωτός από τις μακρινές πηγές στο φότνο.
Αυτό το σμήνος ήταν το πρώτο από μια σειρά εξαιρετικών, εξαιρετικά βαθιών όψεων του σύμπαντος από ένα φιλόδοξο, συλλογικό έργο Hubble, τα Frontier Fields, που ξεκίνησε το 2014.
Το Hubble πρωτοστάτησε στην αναζήτηση μερικών από τους πιο αμυδρούς και παλαιότερους γαλαξίες που έχουν εντοπιστεί ποτέ.
Η υπέρυθρη όψη του Webb ενισχύει αυτή τη βαθιά ματιά πηγαίνοντας περαιτέρω στο πρώιμο σύμπαν με την υπέρυθρη όρασή του.
Ο Rogier Windhorst, ο κύριος ερευνητής του προγράμματος PEARLS (Prime Extragalactic Areas for Reionization and Lensing Science) που διεξήγαγε τις παρατηρήσεις του Webb, δήλωσε ότι προστίθενται στην κληρονομιά των παρατηρήσεων του Hubble εξερευνώντας πιο μακρινά και πιο αμυδρά αντικείμενα.
Για τη δημιουργία της εικόνας, τα μικρότερα μήκη κύματος φωτός εκχωρήθηκαν μπλε, τα μεγαλύτερα μήκη κύματος κόκκινο και τα ενδιάμεσα μήκη κύματος πράσινο. Το εύρος των μηκών κύματος, από 0,4 έως 5 μικρά, παράγει ένα ζωντανό πανόραμα γαλαξιών.
Αυτά τα χρώματα υποδεικνύουν αποστάσεις γαλαξιών: Οι πιο μπλε γαλαξίες είναι σχετικά κοντά και συχνά εμφανίζουν έντονο σχηματισμό άστρων, όπως εντοπίζεται καλύτερα από το Hubble. Αντίθετα, οι πιο κόκκινοι γαλαξίες τείνουν να είναι πιο απομακρυσμένοι, όπως φαίνεται από τον Webb. Μερικοί γαλαξίες εμφανίζονται επίσης κόκκινοι επειδή έχουν άφθονες ποσότητες κοσμικής σκόνης που τείνει να εμποδίζει τα πιο μπλε χρώματα του αστρικού φωτός.