H εκρηκτική εισροή πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ριψοκίνδυνο ενεργητικό που μαίνεται όλο το χρόνο κατακλύζει όλο και περισσότερο τη Wall Street – και αυτή τη φορά οι παγκόσμιοι διαμορφωτές πολιτικής αρχίζουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους.

Ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να συμμετέχει στο γύρο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη.

Μεταξύ του ενεργητικού που σημείωσε άνοδο αυτήν την εβδομάδα ήταν οι μετοχές αναδυόμενων αγορών, εταιρείες έντονα ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο και κερδοσκοπικά στοιχήματα τεχνολογίας που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη κατά τη διάρκεια των κύκλων μείωσης των επιτοκίων.

Bullish Spirits Hit Maximum

A gauge tracking 11 momentum indicators peaked to highest in over a year

 
Source: Societe Generale

Όλα αυτά βοήθησαν τον S&P 500 να σημειώσει νέα κέρδη αυτήν την εβδομάδα, παρουσιάζοντας τα καλύτερα τρία πρώτα τρίμηνα από το 1997 με άνοδο 20% το 2024.

«Η επιθετική χαλάρωση των νομισματικών πολιτικών, με επικεφαλής τη Fed, όταν η οικονομική δραστηριότητα είναι ακόμη αρκετά ισχυρή, διατηρεί ζωντανή την ελπίδα για ήπια προσγείωση», δήλωσε η Μαρία Βέιτμαν, ανώτερη στρατηγική αναλύτρια στην State Street. «Βλέπουμε επίσης πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες να εντάσσονται στον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, παρέχοντας επιπλέον υποστήριξη σε ενεργητικό κινδύνου».

Καλάθι μετοχών της Goldman Sachs με τις περισσότερες μετοχές που έχουν σορταριστεί, σημείωσε άνοδο 17% σε ετήσια βάση, στην πιο πρόσφατη ένδειξη πόνου για τις «αρκούδες» στις αγορές μετοχών.

Δεν είναι όλα καλά νέα. Οι δείκτες που παρακολουθούν την κεκτημένη ταχύτητα υποδηλώνουν ότι η ευφορία θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, ακόμα κι αν η μεγάλη εικόνα είναι ανοδική.

«Θα πρέπει να υπάρχει τακτική προσοχή», είπε ο Manish Kabra της SocGen. «Αλλά ουσιαστικά, η άποψή μας δεν έχει αλλάξει. Εάν η Fed ακολουθήσει την πορεία των επιτοκίων που καθοδηγείται από την αγορά ομολόγων, θα πρέπει να δούμε μια ισχυρή κυκλική βελτίωση, αυξημένα κέρδη για τα πιο αδύναμα μέρη της αγοράς».

Global Monetary Policy Easing

September saw the biggest month of easing since April 2020

Μέχρι στιγμής, ο Σεπτέμβριος του 2024 διαμορφώνεται ως ο μεγαλύτερος μήνας χαλάρωσης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής από το κραχ της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America. Στις ΗΠΑ, οι traders τιμολογούν σωρευτικές μειώσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024.

«Ο όρος «επιφυλακτικά αισιόδοξος» έχει πραγματικά κερδίσει τη σημασία του αυτόν τον μήνα», αναφέρει ο Florian Lelpo του Lombard Odier Investment Managers. «Η αλλαγή του τόνου της Fed και το συντονισμένο σχέδιο τόνωσης της Κίνας έχουν αμβλύνει σημαντικά δύο από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Προς το παρόν, δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το να χαίρεσαι τις αγορές. Η δυναμική του ETF της BlackRock  έφτασε σε υψηλό ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και σημείωσε άνοδο σχεδόν 30% για το έτος. Εν τω μεταξύ, ένα ETF ημιαγωγών 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε κατά 4% αυτή την εβδομάδα, επισκιάζοντας τα κέρδη του S&P 500 και του βαρέως τεχνολογικού Nasdaq 100.

«Η αγορά σας λέει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά από τους προηγούμενους κύκλους μείωσης επιτοκίων», είπε ο Τζέισον Μπλουμ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος, εναλλακτικών λύσεων και στρατηγικών ETF στην Invesco. «Υπήρξε αρκετό άγχος και αρκετά τραντάγματα αστάθειας που νομίζω ότι θα είχε σκάσει αυτή τη φούσκα αν υπήρχε. Τα πράγματα είναι διαφορετικά».

Διαβάστε ακόμη: