Νέο μαζικό κύμα πωλήσεων «σαρώνει» τις αμερικανικές αγορές, καθώς η Κίνα προχώρησε στην επιβολή νέων δασμών 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου, απαντώντας στις πρωτοφανείς εμπορικές κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Η ενέργεια αυτή κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο και φέρνει στο προσκήνιο έντονες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones χάνει 3,59%, ήτοι πάνω από 1.450 μονάδες και διαπραγματεύεται στις 39.080 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει «βουτιά» 4,14% στις 5.173 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει γοργά σε ποσοστό 4,09% και τις 15.873 μονάδες.

Η πίεση είναι διάχυτη και σε εβδομαδιαία βάση, με τον Nasdaq να ηγείται των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 4,5%, καθώς το σχέδιο δασμών ανάγκασε τους επενδυτές να περιορίσουν την έκθεσή τους στις μετοχές υψηλού ρίσκου. Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 3,3% και ο Dow Jones 2,5% μέχρι στιγμής μέσα στην εβδομάδα. Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 οδεύουν προς τις χειρότερες εβδομαδιαίες επιδόσεις τους από τον Σεπτέμβριο του 2024, καταγράφοντας την έκτη πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες επτά.

Οι τεχνολογικές μετοχές δέχονται ισχυρό πλήγμα, με τις NvidiaTesla και Apple να καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ, όπως η Alibaba και η Baidu. Οι επενδυτές στρέφονται πλέον σε αμυντικούς κλάδους, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση στην τεχνητή νοημοσύνη δέχονται πιέσεις. Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν επίσης πτώση, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Η Morgan Stanley υποχωρεί κατά 6% και η Goldman Sachs κατά 5,7%. Η Citigroup και η JPMorgan Chase διολισθαίνουν κατά 8% και 6%, αντίστοιχα, ενώ η Wells Fargo χάνει 5%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ξεπέρασε το επίπεδο του 40, ανασύροντας μνήμες από παλαιότερες κρίσεις, όπως η πανδημία και η τραπεζική αναταραχή του 2023.

Οι αγορές ομολόγων καταγράφουν ράλι, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά 14 μονάδες βάσης κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4%, στο 3,89%. Οι φόβοι για ύφεση ενισχύονται, ενώ οι δείκτες που μετρούν τον πιστωτικό κίνδυνο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από την τραπεζική κρίση του 2023.

Διαβάστε ακόμη: