Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κινούνται ανοδικά και σήμερα (27/05). Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο περί του 0.45%, ο S&P 500 οριακά έχει υπερβεί το +1%, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1.5%.

Οι τρεις δείκτες θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο και κατά αυτόν τον τρόπο, θα «βάλουν» τέλος σε ένα αρνητικό σερί οκτώ εβδομάδων για τον Dow Jones (το χειρότερο από το 1931) και επτά για τους S&P 500, Nasdaq (το χειρότερο από το 2001).

Η τρέχουσα εβδομάδα δεν… άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς κυοφορούνταν φόβοι ότι η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της είναι θετικοί για αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, στις επόμενες δύο συναντήσεις.

Αυτή η προοπτική προσέφερε ελαστικότητα στις αγορές, καθώς εκλήφθηκε ως βούληση της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να μη συσφίξει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες του Απριλίου. 

Οι δαπάνες επιβραδύνθηκαν σε μηνιαία βάση στο 0.7% από 1.1% τον Μάρτιο, ωστόσο ήταν υψηλότερος ο ρυθμός από το 0.5% των εκτιμήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Από την άλλη, ο δείκτης των δαπανών της ιδιωτικής κατανάλωσης υποχώρησε μεν και αυτός στο 4.9% από 5.2% τον Μάρτιο, με την τιμή να είναι απολύτως σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η υποχώρηση των δύο δεικτών θεωρείται ως καλή ένδειξη ότι οι Αμερικανοί περιορίζουν τις δαπάνες τους, εντούτοις όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της GAP πραγματοποιεί… «βουτιά» της τάξεως του 8%, ύστερα από τη δημοσίευση «ζημιών» μεγαλύτερων του αναμενόμενου για το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά και την καθοδήγηση για την πορεία της μέσα το 2022, καθώς προειδοποίησε για δύσκολες ημέρες εξαιτίας του πληθωρισμού.

Από την άλλη, η μετοχή της DELL πραγματοποιεί «άλμα» περί του 17%, καθώς τα οικονομικά μεγέθη ήταν καλύτερα του αναμενόμενου για το πρώτο τρίμηνο του 2022, από τη στιγμή που η τηλεργασία ενίσχυσε τη ζήτηση για τα προϊόντα της.