Μπορεί να είναι δελεαστικό για τους περισσότερους επενδυτές το να αγοράσουν στην πτώση, εξάλλου ο S&P500 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 15% από τα υψηλά του Αυγούστου και είναι περίπου 25% κάτω από το υψηλό του Ιανουαρίου, όμως, οι διεθνείς αναλυτές προτείνουν «στάση αναμονής» λέγοντας ότι μπορεί να μην είναι ακόμη η κατάλληλη στιγμή.

«Είναι λίγο νωρίς για να επιστρέψουμε στην αγορά, σύμφωνα με τη μοντελοποίηση και την αξιολόγησή μας», λέει ο JohnRicciardi, επικεφαλής της DeuteriumCapital. Ο αναλυτής είπε ότι θα ήθελε να δει τρεις μετρήσεις να γίνονται ευνοϊκές για να βρει «καλές αποδόσεις ρίσκου-περιουσιακών στοιχείων».

Αυτές είναι οι: αύξηση των κερδών, μείωση του κόστους δανεισμού και παγκόσμια ρευστότητα — και λέει ότι και τα τρία λείπουν επί του παρόντος από τις χρηματιστηριακές αγορές. Εξαιρουμένου του ενεργειακού κλάδου, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη γ’ τριμήνου είναι ήδη κάτω κατά 2,6% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών

Με υψηλό πληθωρισμό και αυξανόμενα επιτόκια, ο Ricciardi λέει ότι οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο θα πρέπει να μειωθούν περαιτέρω πριν επιστρέψουν οι αγοραστές. «Είχαμε περίπου 25% έκπτωση εφέτος στις παγκόσμιες αγορές και αυτή είναι η αρχή μιας bear market.Αλλά πολύ συχνά, έχουμε δει περισσότερα από αυτά προτού φτάσουμε στον πάτο της αγοράς».

Ο Riccardi είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πουλούν μετοχές στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών επειδή όλοι βασίζονται σε αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες – τις οποίες η FED προσπαθεί να μειώσει αυξάνοντας τα επιτόκια. Είπε επίσης ότι η βιομηχανική παραγωγή θα δει πιθανότατα μια «απροσδόκητη πτώση», μαζί με μια κατάρρευση των λιανικών πωλήσεων κατά 8% τους επόμενους τρεις μήνες, τα οποία και τα δύο θα μπορούσαν να ωθήσουν τις μετοχές σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Τι πρέπει να αγοράσουν οι επενδυτές;

Ο Ricciardi είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στις μετοχές που είναι ευαίσθητες στα επιτόκια – τις λεγόμενες αμυντικές μετοχές – και τις αναγνωρισμένες εταιρείες στον τομέα των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Για παράδειγμα η Procter & Gamble, η Coca Cola και η Pepsi Co ήταν μεταξύ των μετοχών που πιστεύει ότι μπορεί να είναι καλές, ενώ τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται. Όπως λέει η Procter & Gamble έχει, κατά μέσο όρο, αξιολόγηση αγοράς από αναλυτές με τιμή στόχο 24% υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλο, σύμφωνα με το FactSet Estimates.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jason English, υποβάθμισε την P&G σε «ουδέτερη» αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών σχετικά με την έκθεση της εταιρείας σε κέρδη εκτός ΗΠΑ σε μια περίοδο ισχυρού δολαρίου. Ο Ricciardi, ο οποίος είναι επίσης διαχειριστής κεφαλαίων στο Deuterium, πρότεινε τις Dominion Energy, NextEra και Duke Energy στον τομέα εταιρειών κοινής ωφέλειας και την Air Products και τη Sherwin-Williams από τον κλάδο των υλικών.

Τα στοιχεία της FactSet δείχνουν ότι η Dominion Energy και η NextEra αξιολογούνται από τους αναλυτές, κατά μέσο όρο, με 37% και 29% αντίστοιχα στην τιμή της μετοχής τους από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο Andrew Bischof από την Morningstar ήταν ο μοναδικός αναλυτή που συστήνει «πώληση» τόσο στο NextEra όσο και στο Duke Energy την οποία κατά μέσο όρο οι αναλυτές προτείνουν για «διακράτηση».

Διαβάστε ακόμη: