Και μετά το όνειρο, η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Μετά από μία εβδομάδα στη Wall Street κατά την οποίαν όλα τα φώτα στράφηκαν στα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το πιο λαμπρό αστέρι της Τεχνητής Νοημοσύνης, η Nvidia, το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού, που θα θέσουν υπό δοκιμασία το ράλι των μετοχών κατά τις επόμενες ημέρες.

Με το βλέμμα στις καταναλωτικές δαπάνες

Τη Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Fed. Ακόμα, εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την πορεία της μεταποίησης, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα εταιρειών όπως η Salesforce, η Lowe’s, η Okta και Best Buy.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πυρήνας του Δείκτη Καταναλωτικών Δαπανών, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, θα διαμορφωθεί στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση, πολύ υψηλότερα από το 0,2% του προηγούμενου μήνα, και θα καταδείκνυε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει πολύ πιο ανθεκτικός από ό,τι ελπίζουν οι αξιωματούχοι της Fed. Ήδη, σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια του 2024 θα υπάρξουν τρεις μειώσεις επιτοκίων, αντί για έξι που έβλεπαν τον Δεκέμβριο.

Όσο για τα εταιρικά αποτελέσματα, αυτά αναμένεται να δείξουν περισσότερα για τις καταναλωτικές δαπάνες και ευρύτερα την καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εταιρείες από τον κλάδου του λιανεμπορίου. 

Έφτασε στο peak το ράλι των μετοχών;

Σε κάθε περίπτωση, το πρωτοφανές ράλι που πυροδότησαν οι εντυπωσιακές επιδόσεις της Nvidia γεννούν ερωτήματα ως προς το αν η ανοδική τροχιά της αγοράς έχει φτάσει στο peak της, κάτι που θα σήμαινε ότι το επόμενο διάστημα το κλίμα ευφορίας που επικρατεί θα μπορούσε να μεταστραφεί σε επιφυλακτικότητα.

Αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι η αγορά δεν έχει φτάσει ακόμα σε κατάσταση ευφορίας.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του CEO της Citi, Σκοτ Κρονερτ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «τώρα δεν είναι ακριβώς η ώρα για πανικό, καθώς το κλίμα δεν έχει φτάσει σε ευφορία».

Η ομάδα του Κρονερτ χρησιμοποιεί έναν δείκτη που ονομάζεται «Levkovich», ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις θέσεις short των επενδυτών και τη μόχλευση, μεταξύ άλλων παραγόντων, για να προσδιορίσει το κλίμα της αγοράς. Η τρέχουσα μέτρηση δείχνει 0,33 μονάδες, κάτω από τις 0,38 που σηματοδοτούν ότι οι αγορές έχουν εισέλθει σε ευφορία, η οποία θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια απότομη πιθανώς διόρθωση.

Ο Κρονερτ παραδέχεται ότι η ισχυρή δυναμική της αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει τον S&P 500 βραχυπρόθεσμα πάνω από τον στόχο της εταιρείας για το τέλος του έτους, στις 5.100 μονάδες. Για να διατηρηθούν ωστόσο αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να υπάρξουν ισχυρότεροι «ούριοι άνεμοι», όπως μεγαλύτερη άνοδος των κερδών και μια σαφής προοπτική για αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Διαβάστε ακόμη: