Οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν ιδιαίτερα τα συνολικά σημαντικά κέρδη που έχουν αποκομίσει μέσα στο Νοέμβριο.

Έτσι, ο Dow Jones έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο ύψους 0,04% στις 35.430 μονάδες, ο S&P 500 «γύρισε» τελικά σε αρνητικό έδαφος και διαμορφώθηκε στις 4.550 μονάδες ελαφρά μειωμένος κατά 0,09%, ενώ ανάλογο μοτίβο ακολούθησε και ο Nasdaq με κάμψη 0,16% στις 14.258 μονάδες.

Παρά τις σταθεροποιητικές αυτές επιδόσεις οι δείκτες παραμένουν μια… ανάσα από τα υψηλά τους για τη φετινή χρονιά, που κατέγραψαν μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Dow χρειάζεται περίπου 0,5% για να καταγράψει νέο υψηλό χρονιάς, ενώ για τον S&P και τον Nasdaq απαιτείται περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.

Συνολικά δε, για το Νοέμβριο τα κέρδη για την αγορά είναι θεαματικά με τον S&P και τον Dow να έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 8,7% και 7,4% αντιστοίχως και τον Nasdaq να έχει κερδίσει πάνω από 11%.

Αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων

Στον αντίποδα, στην αγορά ομολόγων, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων συνεχίζεται με σχεδόν αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς έπεσε κάτω από το όριο του 4,3%, στο 4,269%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα για την πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, το τρίτο τρίμηνο, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο δυσμενές περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Η ανάπτυξη κινήθηκε άνω του αναμενόμενου στο 5,2%, σχεδόν δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο κι αυτό μπορεί να περιπλέξει το τοπίο για τη Fed που φοβάται ότι η υψηλή ανάπτυξη μπορεί να ανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο ο οίκος Fitch Ratings σε νέα ανάλυση του υποστήριξε ότι τα επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν την επόμενη χρονιά υπό το βάρος των υψηλών χρεών, των αυξημένων χρεώσεων των πιστωτικών καρτών και της επανέναρξης της αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων. Μια εξέλιξη που προφανώς θα ευνοήσει την αποσυμπίεση του πληθωρισμού.

Αντιστοίχως σε ένα μπαράζ δηλώσεων από στελέχη της κεντρικής τράπεζας, τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έχουν κάνει ενθαρρυντικές για την αγορά τοποθετήσεις εκτοξεύοντας τα προγνωστικά των traders πως οι περικοπές των επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα, ακόμη και μέσα στην άνοιξη, αντί για το καλοκαίρι. Όμως, κοινός παρονομαστής είναι η επισήμανση πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.

Υπό το δεδομένο αυτό οι επενδυτές περιμένουν με αδημονία τα νεότερα στοιχεία για τις δαπάνες ατομικής κατανάλωσης που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή, δεδομένου κιόλας πως πρόκειται για τον «αγαπημένο» πληθωριστικό δείκτη που παρακολουθεί στενά η Fed.

Πρωταγωνίστρια η μετοχή της General Motors

Σε επίπεδο μετοχών στις πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν η μετοχή της General Motors με τον κλάδο αυτοκινήτου να έχει αφήσει πίσω του τις δύσκολες ημέρες της παρατεταμένης απεργίας.

Η μεγάλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εξέδωσε θετικό guidance για το σύνολο της χρονιάς, καθώς περιμένει ισχυρά κέρδη παρά την αύξηση του εργασιακού κόστους και για το λόγο αυτό ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματος κατά 33% και μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 10 δισ. δολαρίων.

Στις κερδισμένες και η μετοχή της NetApp μετά τα βελτιωμένα κέρδη της, αλλά και η μετοχή της Phillips 66 μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι το fund της Elliott Investment Management απέκτησε μετοχικό μερίδιο αξίας 1 δισ. δολαρίων στην ενεργειακή εταιρεία.

Επίσης με μίνι ράλι της μετοχής της Rover Group αντέδρασε η αγορά στην είδηση πως η online πλατφόρμα για την περιποίηση κατοικιδίων εξαγοράστηκε από την Blackstone έναντι 2,3 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα ώθησαν πτωτικά την Petco Health & Wellness και την Hormel Foods.

Επίσης με τον Νοέμβριο να ολοκληρώνεται, αξιοσημείωτη είναι η αρνητική επίδοση των μετοχών του ενεργειακού κλάδου κόντρα στα υψηλά κέρδη που καταγράφουν όλοι οι δείκτες. Μάλιστα, ο κλάδος είναι ο μόνος ανάμεσα στους 11 επιμέρους τομείς του S&P 500 που μετρά απώλειες για το μήνα.

Διαβάστε ακόμη: