Με την τεχνητή νοημοσύνη να αποτελεί τον «hot» κλάδο της εποχής για την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και βέβαια το χρηματιστήριο ήταν λογικό και επόμενο πως οι απρόσμενες εξελίξεις γύρω από την OpenAI και τον Σαμ Άλτμαν θα κατέληγαν να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση της Wall Street.

Τελικά η αγορά επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός ότι ο ταλαντούχος Άλτμαν και κατά πολλούς «πατέρας» της κούρσας του ΑΙ θα κάνει μια νέα ελπιδοφόρα αρχή στην Microsoft αναλαμβάνοντας να ηγηθεί ενός καινούργιου εγχειρήματος στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης, δίδοντας έτσι ώθηση όχι μόνο στη μετοχή του τεχνολογικού γίγαντα και στο δείκτη Nasdaq, αλλά ευρύτερα στην αγορά.

Στο ταμπλό ο Dow Jones έκανε ένα άλμα της τάξεως των 203 μονάδων ή 0,58% φτάνοντας τις 35.151 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,74% και τις 4.547 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε μια δυναμική άνοδο ύψους 1,13% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.284 μονάδες.

Με τον τρόπο αυτό η αγορά κράτησε ουσιαστικά το θετικό momentum των προηγούμενων ημερών διασφαλίζοντας τον τίτλο του Νοεμβρίου ως τον καλύτερο μήνα της χρονιάς. Συνολικά την περασμένη εβδομάδα ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύθηκαν τουλάχιστον 2,3% και ο Dow πρόσθεσε 2%.

Την ίδια ώρα στην αγορά ομολόγων και με φόντο την παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κι άλλο στο 4,422% και του 30ετούς περιορίστηκε στο 4,572%.

«Ένα από τα στοιχεία που έχουν τροφοδοτήσει το πρόσφατο ράλι από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα είναι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα» σχολίασε, μιλώντας στο CNBC, ο Τομ Χάινλιν της Ascent Privat Capital Management. Κι αυτό με δεδομένο ότι η αγορά όχι μόνο θεωρεί δεδομένο ότι η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ήδη στρέφει την προσοχή της στο χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης του νομισματικού κύκλου μέσα στο πρώτο μισό της νέας χρονιάς.

Η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed εκτιμάται πως θα δώσει στους επενδυτές μια καλύτερη εικόνα από τα όσα διαδραματίστηκαν στο συμβούλιο και ενδεχομένως τις προθέσεις των μελών της FOMC για το επόμενο διάστημα.

Fed

Σε επίπεδο μετοχών πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν οι μετοχές της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ανάμεσα τους ξεχώρισαν κυρίως οι μετοχές της Palo Alto Networks, της Intel, της Paramount, του Netflix, αλλά και της Nvidia, που «έπιασε» νέο ιστορικό υψηλό.

Ειδικά για την τελευταία η αδημονία των επενδυτών είναι έκδηλη ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο.

Ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο… ταβάνι με το ρυθμό αύξησης των εσόδων να αναμένεται να ξεπεράσει το 170%(!) και το προβλεπόμενο guidance για το τέταρτο τρίμηνο να τοποθετείται ακόμη πιο ψηλά, στο 200%! Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, τότε το τεχνολογικό «πάρτι» θα διατηρηθεί, αλλιώς το κλίμα αναπόφευκτα θα… στραβώσει.

Τα βλέμματα βεβαίως σήμερα παρέμειναν κυρίως στραμμένα στις εξελίξεις στο μέτωπο του AI και την επόμενη ημέρα που διαμορφώνεται μετά την απόλυση του Σαμ Άλτμαν από την OpenAI και την πρόσληψη του από την Microsoft. Φαίνεται, άλλωστε, ήδη πως πολλά στελέχη της OpenAI θα τον ακολουθήσουν χαρίζοντας από τώρα μια ελπιδοφόρα δυναμική στη νέα μονάδα που δημιουργεί η Microsoft.

Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο της από τη δημόσια εγγραφή της, το 1986, στα 378,81 δολάρια.

Στους κερδισμένους της ημέρας δίδοντας ώθηση στον S&P 500 ήταν επίσης ο ενεργειακός κλάδος, καθώς οι μετοχές των πετρελαϊκών ομίλων ακολούθησαν την ανάκαμψη των τιμών του μαύρου χρυσού κοντά στο 2%.

Στον αντίποδα στις χαμένες ήταν η μετοχή της φαρμακευτικής Bristol Myers Squibb, καθώς οι αρμόδιες εποπτικές αρχές δήλωσαν ότι θα καθυστερήσουν την ετυμηγορία τους για την έγκριση της θεραπείας της κατά του καρκίνου, ενώ πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Kohl, καθώς ο πρόεδρος της ανακοίνωσε ότι αποχωρεί λιγότερο από ένα χρόνο μετά την πρόσληψη του.

Σημειωτέον πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι «κουτσή» για τη Wall Street, που θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη για τη γιορτή του Thanksgiving, ενώ και η συνεδρίαση της Παρασκευής θα έχει μειωμένο ωράριο.

Διαβάστε ακόμη: