Ήρθε η ώρα της διόρθωσης, μετά από πέντε συνεχόμενες κερδοφόρες εβδομάδες, στη Wall Street. Αν και πάλι οι απώλειες στους δείκτες ήταν σε γενικές γραμμές ελεγχόμενες με εξαίρεση τον Nasdaq λόγω των ισχυρότερων πιέσεων που δέχτηκαν οι Big Tech.

Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,11% στις 36.204 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε σε ποσοστό 0,54% και τις 4.569 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε πτώση ύψους 0,84% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 14.185 μονάδες.

Την Παρασκευή ο δείκτης των blue chip, ο Dow, συμπλήρωσε ένα ανοδικό σερί πέντε εβδομάδων για πρώτη φορά από το 2021 με συνολικά κέρδη για τη χρονιά στο +9%. Για τον S&P το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν το υψηλότερο από το Μάρτιο του 2022 με τα κέρδη του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο να φτάνουν περίπου το 20%. Αν και τα σκήπτρα ανήκουν σαφώς στoν Nasdaq, ο οποίος μόνο από τις αρχές της χρονιάς μετρά ένα ράλι που έχει ξεπεράσει το 34%.

Fed

Η εντυπωσιακή αυτή ανάκαμψη οφείλεται στη βεβαιότητα των επενδυτών ότι η Fed έχει ουσιαστικά τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων μέσα στο πρώτο μισό της χρονιάς, ίσως κι από την άνοιξη.

Μάλιστα, παρά τον επιφυλακτικό τόνο που υιοθέτησε ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ κατά την τελευταία δημόσια ομιλία του, την περασμένη Παρασκευή, θέλοντας να περιορίσει τις υψηλές προσδοκίες της αγοράς, οι επενδυτές δεν έδειξαν να αλλάζουν γνώμη. Κι αυτό με δεδομένης της κατεύθυνσης που δίνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία και κυρίως ο πληθωρισμός που κινείται σταθερά πτωτικά.

Η ίδια βεβαιότητα έχει ανατρέψει το τοπίο και στην αγορά ομολόγων. Αν και σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από τις μετοχές, ουσιαστικά παραμένουν πολύ μακριά από τα υψηλά που είχαν αγγίξει πριν λίγους μήνες. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε πέντε μονάδες στο 4,274%, ήτοι σταθερά κάτω από το όριο του 4,3% και πολύ μακριά από το ιστορικό ρεκόρ του 5%.

Την ίδια ώρα ο χρυσός όσο και ο ψηφιακός… χρυσός έχουν πάρει «φωτιά» αντανακλώντας την μετατόπιση του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Η τιμή spot του χρυσού «έπιασε» πρόσκαιρα το ιστορικό ρεκόρ των 2.100 δολαρίων, ενώ αντιστοίχως η τιμή του Bitcoin ανέβηκε πρόσκαιρα πάνω κι από το όριο των 42.000 δολαρίων, στα 42.089 δολάρια που ήταν το ανώτερο σημείο του από τον Απρίλιο του 2022. Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει πως η τιμή του κορυφαίου ψηφιακού νομίσματος έχει εκτοξευτεί κατά περίπου 50% μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Σε επίπεδο μετοχών, οι κλάδοι που πρωταγωνίστησαν στο ράλι των προηγούμενων ημερών δέχτηκαν σήμερα και τη μεγαλύτερη πίεση με πολλούς επενδυτές να ρευστοποιούν προς αποκόμιση κερδών.

Έτσι, στις χαμένες βρέθηκαν τόσο οι Big Tech όπως η Alphabet, η Nvidia, η Μeta και η Advanced Micro Devices όσο και μικρότερες τεχνολογικές όπως η Sirius XM, η Trade Desk και η Zoom Video.

Στον Dow, Intel και Salesforce κράτησαν το δείκτη στο… κόκκινο, παρά την προσπάθεια ανάτασης του από την 3Μ, την Nike και την Merck.

Το ράλι του Bitcoin ώθησε ανοδικά τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου, από την Riot Platfroms και την Marathon Digital έως την Coinbase.

Αντιθέτως το deal ανάμεσα σε δύο μικρότερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, την Alaska Air που συμφώνησε να εξαγοράσει την Hawaiian Airlines, δεν άρεσε καθόλου στους μετόχους της πρώτης με την μετοχή της Alaska να καταρρέει σε ποσοστό 15%, που είναι η χειρότερη επίδοση της εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Την ίδια απογοήτευση πυροδότησε και η απόφαση του Βρετανού μεγιστάνα Ρίτσαρντ Μπράνσον να μην προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στη διαστημική Virgin Galactic, δυσαρεστημένος με την πρόοδο της στον κλάδο, με αποτέλεσμα η μετοχή να κάνει βουτιά κατά σχεδόν 18%.

Διαβάστε ακόμη: