Επενδυτική φρενίτιδα, άνευ προηγουμένου, επικρατεί τους τελευταίους μήνες για όλα τα ελληνικά assets που βγαίνουν προς πώληση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank στις αρχές της εβδομάδας είναι η τέταρτη κατά σειρά από την αρχή του χρόνου που έχουν πραγματοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ κεφάλαια που προσεγγίζουν τα τέσσερα δισ. ευρώ έχουν αντληθεί τους τελευταίους επτά μήνες μέσω της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σπεύδοντας να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, προχώρησαν μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα σε εκδόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ μετά τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία τα αντληθέντα κεφάλαια υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που βγήκε στις αγορές τον περασμένο Νοέμβριο και η πρώτη τραπεζική ομολογιακή έκδοση μετά την επενδυτική βαθμίδα, ενώ συνολικά το 2023 είχαν προηγηθεί εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Οι εκδόσεις των τραπεζών

Στην έκδοση του ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) ύψους 400 εκατ. ευρώ που εξέδωσε την Δευτέρα η Alpha Bank με στόχο την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, γνωστών ως MREL, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,125%.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στο 1,25 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ποσό της έκδοσης πάνω από 3 φορές.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης κάλυψης MREL αφορά πρόσθετα κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις και επιβάλλεται από τον εποπτικό μηχανισμό Single Resolution Board (ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης).

Ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank διαμορφώθηκε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο 13,9% και η τράπεζα στοχεύει στην ενίσχυσή του κατά 27 μονάδες βάσης μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων.

Συνολικά για την κάλυψη των MREL στόχων η Alpha Bank έχει εκδώσει τίτλους υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) ύψους 2,3 δισ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ σε τίτλους χαμηλής εξασφάλισης (Tier II) και 400 εκατ. ευρώ της κατηγορίας ΑΤ1.

Την αρχή έκανε η Τράπεζα Πειραιώς στις 10 Ιανουαρίου που προχώρησε στην έκδοση Tier II ομολόγου, δηλαδή ομολόγου χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που τιμολογήθηκε στο 7,375%, προχωρώντας παράλληλα και στην επαναγορά του ομολόγου Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει τον Ιούνιο του 2019 με τοκομερίδιο 9,75%.

Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε η Eurobank στις 19 Ιανουαρίου με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 7,125%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν μετά το κλείσιμο του βιβλίου, η συνολική ζήτηση έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε, δηλαδή, σχεδόν έξι φορές, οδηγώντας σε μείωση κατά 0,50% της απόδοσης – από 6,875% που ήταν η αρχική προσφορά σε 6,375%.

Στις 22 Ιανουαρίου η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε αντίστοιχη έκδοση που τιμολογήθηκε στο 4,5%.

Η συναλλαγή συγκέντρωσε προσφορές, ύψους πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, από περισσότερους από 200 επενδυτές, υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από τέσσερεις φορές το ποσό της έκδοσης.

Να σημειωθεί ότι συνολικά οι τέσσερεις συστημικές έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ. Για το 2024-25 αναμένονται επιπλέον εκδόσεις ύψους 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, προκειμένου έως τις αρχές του 2026 όλες οι ελληνικές τράπεζες να έχουν καλύψει την υποχρέωση ο δείκτης MREL να φτάσει μεταξύ 27%-28% ανάλογα και με την εξέλιξη των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, που δημιουργεί η αύξηση των χορηγήσεων.

Η έκδοση καλυμμένου χρέους, εκτός από την κάλυψη των απαιτήσεων MREL, αποτελεί και εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το ευρωσύστημα με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III.

Κεφάλαια 4 δισ. ευρώ μέσω του ΧΑ σε επτά μήνες

Την ίδια στιγμή, μόνο η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑ απέφερε έσοδα στο δημόσιο ταμείο (μέσω ΤΑΙΠΕΔ) ύψους 785 εκατ. ευρώ.

Πέραν όμως του ΔΑΑ, κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2023 είχαμε ακόμη τρεις εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τις Optima Bank, Trade Estates και Orilina ΑΕΕΑΠ, με αποτέλεσμα από τις τέσσερεις αυτές εκδόσεις να αντληθεί συνολικά το ποσό του 1,017 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, συνολικά κεφάλαια της τάξεως του 1,314 δισ. ευρώ αντλήθηκαν μέσω τριών placements που έλαβαν χώρα είτε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είτε μέσα στη φετινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, είχαμε τη μερική αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Εθνική Τράπεζα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τη μείωση ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Λάτση από τη Hellenic Energy με ύψος 235 εκατ. ευρώ, καθώς και τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συναλλαγή ύψους 79,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ εισέπραξε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τόσο μέσα από την πώληση του 9,61% της Alpha Bank στον ιταλικό χρηματοπιστωτικό όμιλο UniCredit όσο και από τη διάθεση της μικρής θέσης που κατείχε στη Eurobank και η οποία αποκτήθηκε από την ίδια την τράπεζα.

Μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Intralot, η εισηγμένη εταιρία άντλησε 135 εκατ. ευρώ και έτσι κατάφερε να επανέλθει από την κατηγορία της επιτήρησης σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.

Την ίδια στιγμή, από το καλοκαίρι του 2023 έως και τα τέλη του τρέχοντος μηνός, μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και των εταιρικών ομολόγων θα έχουν χρηματοδοτηθεί όμιλοι με το ποσό των 930 εκατ. ευρώ.

Την αρχή είχε κάνει ο όμιλος Μυτιληναίου αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσουν η Ideal με έκδοση 100 εκατ. ευρώ και η Autohellas με αντίστοιχη ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ θέμα χρόνου είναι και η ολοκλήρωση της αντίστοιχης έκδοσης της Intralot, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι 130 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: