Σε μια εξαιρετική τροπή των γεγονότων που άφησε άναυδους τους ειδικούς, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, που προηγουμένως θεωρούνταν εξαφανισμένο, όχι μόνο να είναι ενεργό αλλά και μια ακμάζουσα εστία θαλάσσιας ζωής, καλυμμένη με έως και ένα εκατομμύριο γιγάντια αυγά.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη θαλάσσια βιολόγο Cherisse Du Preez, ξεκίνησε μια αποστολή για να μελετήσει ένα υποβρύχιο βουνό στα ανοικτά των ακτών του Καναδά στον Ειρηνικό. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους ότι θα έβρισκαν ένα παγωμένο, άψυχο έδαφος, οι επιστήμονες υποδέχτηκαν ένα ενεργό και πλούσιο σε ζωή περιβάλλον. Το ηφαίστειο, που υψώνεται περίπου 1.100 μέτρα πάνω από τον πυθμένα, διαπιστώθηκε ότι εξέπεμπε ζεστό, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία νερό, δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για διάφορα θαλάσσια είδη.

 

Αυτό το ζεστό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά περιβάλλον έχει γίνει καταφύγιο για πολλά θαλάσσια πλάσματα. Η έκπληξη της ομάδας κορυφώθηκε όταν παρατήρησαν μια λευκή παπαλίνα του Ειρηνικού να γεννά αυγά στην κορυφή του ηφαιστείου, που βρίσκεται σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Η ανακάλυψη, όπως αναφέρει το Live Science, υπογραμμίζει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της ζωής στα βάθη της θάλασσας, συχνά σε μέρη που ο άνθρωπος δεν τα περιμένει.

Αναλογιζόμενος την ανακάλυψη, ο Du Preez περιέγραψε την περιοχή ως «ένα πραγματικά ιδιαίτερο μέρος». Η παρατήρηση της λευκής παπαλίνας του Ειρηνικού εν ώρα ωοτοκίας σε τέτοιο βάθος ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αναδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα της ζωής σε ακραία περιβάλλοντα.

Διαβάστε ακόμη: