Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για άρση της της απαίτησης για καραντίνα όσων εμβολιασμένων ταξιδιωτών επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις «πορτοκαλί» χώρες, έφερε φρενίτιδα ενθουσιασμού και τσουνάμι κρατήσεων για αεροπορικά εισιτήρια και διακοπές τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της εν λόγω λίστας.

Εν μέσω προειδοποιήσεων για τεράστιες ουρές στα αεροδρόμια, όπου θα διενεργούνται εξαντλητικοί έλεγχοι, όπως υπόσχεται η βρετανική κυβέρνηση, οι Βρετανοί σπεύδουν στο Ίντερνετ και στα ταξιδιωτικά γραφεία για να κλείσουν επιτέλους τις πολυπόθητες διακοπές, για «μια θέση στον ήλιο» όπως γράφουν χαρακτηριστικά τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα.

Μετά την άρση της καραντίνας για τους προερχόμενους από 140 προορισμούς, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί μπορούν να πάνε και να επιστρέψουν χωρίς περιορισμούς από χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ. Οι ΗΠΑ είναι και αυτές στην ίδια λίστα αλλά απαγορεύουν την έλευση ταξιδιωτών αναψυχής από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News μετέδωσε την άποψη εκπροσώπου του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook, ότι «οι αναζητήσεις ειδικά για την Ελλάδα έχουν τριπλασιαστεί και η χώρα αυτή θα είναι που θα ωφεληθεί περισσότερο από τις οικογένειες που θα κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές την τελευταία στιγμή».

Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail αναφέρει ότι η αεροπορική εταιρία easyJet είδε τις κρατήσεις της να πενταπλασιάζονται μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης και πρόσθεσε επειγόντως άλλες 145.000 θέσεις διαθέσιμες στην αγορά.

Συγκεκριμένα η εταιρία καταγράφει εβδομαδιαία αύξηση έως 400% στις κρατήσεις για Κέρκυρα, καθώς και προς Αλικάντε και Μάλαγα στην Ισπανία, Νίκαια στη Γαλλία και Φάρο στην Πορτογαλία. Όσο για τις πωλήσεις πακέτων διακοπών που προσφέρει η εταιρία, η άνοδος φθάνει το 440%.

Η δε Ryanair προσπαθεί να καρπωθεί όσο μεγαλύτερο κομμάτι μπορεί από την τόνωση της ζήτησης προσφέροντας πτήσεις των 6 ευρώ (4,99 στερλίνες) για δεκάδες προορισμούς της «πορτοκαλί» λίστας.

Εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής εταιρίας αεροπορικών κρατήσεων Skyscanner ανέφερε ότι μισή ώρα μετά την κυβερνητική ανακοίνωση η κίνηση στην ιστοσελίδα της σημείωσε απότομη αύξηση 53%, και προέβλεψε ότι το Σαββατοκύριακο θα καταγραφεί πολύ μεγάλο κύμα κρατήσεων.