Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από την Βρετανία, καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί, οι οποίοι επιστρέφουν από χώρες «μεσαίου κινδύνου» που βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα κατά την επιστροφή στην πατρίδα τους από τις 19 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για ταξίδια στο εξωτερικό, οι επισκέπτες σε περισσότερους από 100 προορισμούς -ανάμεσά τους η Ελλάδα και οι ΗΠΑ- πρέπει να μένουν σε απομόνωση για 10 ημέρες κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg, η Βρετανία σχεδίαζε γενική αναθεώρηση των κανόνων για ταξίδια στο εξωτερικό, ώστε οι επιβάτες που επιστρέφουν στην Αγγλία από προορισμούς της «πορτοκαλί» λίστας να μην χρειάζεται να τίθενται σε καραντίνα για 10 ημέρες, κάνοντας αντ’ αυτού τεστ κορωνοϊού μετά την άφιξή τους.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιουλίου θα χαλαρώσουν και οι υπόλοιποι περιορισμοί στη Βρετανία.

Εκείνη την περίοδο αρχίζουν οι σχολικές διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται συνεπώς ότι θα δοθεί ώθηση στην τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Βρετανία: Ο Τζόνσον σταματά τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις στις 19 Ιουλίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον  ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα την άρση των περιορισμών και έτσι λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ανοίξουν και πάλι, συμπεριλαμβανομένων και των νυχτερινών κέντρων.

Η 19η Ιουλίου θα σημάνει το τέλος μιας σειράς περιορισμών. Ειδικότερα, καταργούνται οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση του κανόνα του ενός μέτρου στις κοινωνικές αποστάσεις. Τέλος μπαίνει και στη χρήση μάσκας,ωστόσο θα υπάρχει σύσταση για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται. Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η τηλεργασία.

Τα πιστοποιητικά Covid δεν είναι υποχρεωτικά για την κυβέρνηση, προκειμένου κάποιος να μπει σε κάποιον χώρο. Ωστόσο οι επιχειρηματίες έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσουν.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκστρατεία εμβολιασμού. Στόχος είναι να επιταχυνθούν τα εμβόλια για τους κάτω των σαράντα ετών, ενώ μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης θα μεσολαβούν 8 και όχι 12 εβδομάδες.

Παράλληλα, οι αρχές θα συνεχίσουν τα τεστ και την ιχνηλάτηση, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει την αυτοαπομόνωση με καθημερινές εξετάσεις.