Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία αυξήθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, καταγράφοντας το ισχυρότερο ράλι  εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της στεγαστικής τράπεζας Halifax που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα τα σημάδια δυναμικής στην αγορά κατοικίας της περιοχής όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,3%, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχή άνοδο και τη μεγαλύτερη μηνιαία από τον Ιούνιο του 2022. Ο Kim Kinnaird, διευθυντής στεγαστικών δανείων στη Halifax, είπε ότι η πρόσφατη πτώση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, ο μειωμένος πληθωρισμός και η ανθεκτική αγορά εργασίας βοήθησαν στην εμπιστοσύνη μεταξύ αγοραστών και πωλητών στις αρχές του 2024.

“Η επόμενη κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια φαίνεται πιθανό να είναι καθοδική κάτι που μπορεί να στηρίξει τη δραστηριότητα της στεγαστικής αγοράς τους επόμενους μήνες” υπογράμμισε ο ίδιος αλλά πρόσθεσε ότι: “εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι για προσοχή”.

Δυναμικό ξεκίνημα

“Καθώς η αύξηση που δείχνουν τα στοιχεία (Halifax) αντικατοπτρίζει μια μεγάλη άνοδο του Nationwide δείκτη για τον ίδιο μήνα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τιμές των κατοικιών ξεκίνησαν δυναμικά τη νέα χρονιά”, δήλωσε ο Andrew Wishart, ανώτερος οικονομολόγος στον κλάδο των ακινήτων της εταιρείας συμβούλων Capital Economics. Η αγορά κατοικίας της Βρετανίας -όπως και σε πολλές δυτικές χώρες- σημείωσε άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, ενισχυμένη από τα χαμηλά επιτόκια, τις προσωρινές φορολογικές ελαφρύνσεις και τη μεγαλύτερη ζήτηση για ζωτικό χώρο καθώς οι άνθρωποι εργάζονταν από το σπίτι.

Τα επίσημα στοιχεία για τον Νοέμβριο έδειξαν ότι οι βρετανικές τιμές κατοικιών είχαν μειωθεί κατά 2% από το ανώτατο σημείο τους τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά εξακολουθούσαν να είναι 24% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη: