Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Βρετανία για το μήνα Σεπτέμβριο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα του Αυγούστου, τερματίζοντας την πτώση του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης – ο οποίος μετρά ένα ευρύ καλάθι τιμών αγαθών και υπηρεσιών – αυξήθηκε 6,7% σε ετήσια βάση, διατηρώντας τον ίδιο μηνιαίο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό ήταν υψηλότερο επίπεδο από την αύξηση κατά 6,6% που περίμεναν οι οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη Wall Street Journal.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει τους προηγούμενους τρεις συνεχόμενους μήνες.

«Ο ετήσιος ρυθμός του βασικού πληθωρισμού επιβραδύνθηκε και πάλι αυτόν τον μήνα, λόγω της επιβράδυνσης του κόστους πολλών αγαθών, αν και οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν λίγο αυτόν τον μήνα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, Γκραντ Φίτσνερ.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς μεταβολές στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε ελαφρά στο 6,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Η άνοδος του πληθωρισμού των υπηρεσιών —στο 6,9% τον Σεπτέμβριο από 6,8% τον Αύγουστο— ενδέχεται να ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒOE), καθώς κινδυνεύει να διατηρήσει τις συνολικές αυξήσεις των τιμών σε υψηλά επίπεδα. Η BOE αγωνίζεται να συνεχίσει να φέρνει τον πληθωρισμό πιο κοντά στο στόχο του 2%, αποφεύγοντας παράλληλα να πιέσει την οικονομία σε ύφεση.

Διαβάστε ακόμη: