Μεγάλα ονόματα του επιχειρείν στη Βρετανία όπως οι WH Smith, Marks & Spencer και Argos (θυγατρική εταιρεία των σουπερ μάρκετ Sainsbury’s) είναι μεταξύ μιας σειράς εταιρειών που δεν πληρώνουν τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με το BBC περισσότερες από 200 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κυρώσεις σχεδόν 7 εκατομμυρίων στερλίνων και πρέπει να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους για παραβάσεις που χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία.

Οι WH Smith, Marks & Spencer και Argos είπαν όλοι ότι οι παραβιάσεις ήταν ακούσιες και είχαν αποκατασταθεί γρήγορα. Δεν είναι σαφές, πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα, πόσα πρόστιμα έχουν πληρώσει, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι οι κυρώσεις ανήλθαν έως και στο 200% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Η καταβολή του νόμιμου κατώτατου μισθού είναι αδιαπραγμάτευτη και όλες οι επιχειρήσεις, όποιο κι αν είναι το μέγεθός τους, θα πρέπει να το γνωρίζουν καλύτερα από το να αλλάζουν συνέχεια εργατικό προσωπικό», δήλωσε ο Kevin Hollinrake, υπουργός Επιχειρήσεων, αγορών και ΜμΕ.

Ο εθνικός μισθός διαβίωσης και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκαν κατά 9,7% τον περασμένο Απρίλιο. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 63.000 εργαζόμενοι έμειναν «με άδεια τσέπη» λόγω των παραβιάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες σημειώθηκαν την περίοδο 2017-2019.

Η εταιρεία WH Smith ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης, αφού απέτυχε να πληρώσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο στερλίνες σε πάνω από 17.600 εργαζόμενους. Ο λιανοπωλητής είπε ότι είχε παρερμηνεύσει τους κανόνες σχετικά με την ενδυμασία των εργαζομένων, αφού ζήτησε από το προσωπικό να φοράει συγκεκριμένα χρωματιστά παντελόνια, φούστες και παπούτσια χωρίς να τους αποζημιώσει για αυτό.

“Μετά από μια ανασκόπηση με την HMRC το 2019, και από κοινού με αρκετούς ομίλους λιανικής, γνωστοποιήθηκε ότι είχαμε παρερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι νομοθετικοί μισθολογικοί κανονισμοί στην ενιαία πολιτική μας για το προσωπικό που εργάζεται στα καταστήματά μας”, είπε ένας εκπρόσωπος. “Αυτό ήταν ένα πραγματικό λάθος και διορθώθηκε αμέσως με όλους τους συναδέλφους να αποζημιωθούν το 2019”.

Η Lloyds Pharmacy ήταν ο επόμενος μεγάλος παραβάτης, αφού δεν πλήρωσε περισσότερα από 903.000 σερλίνες σε 7.916 εργαζόμενους.

Ένας εκπρόσωπος είπε: «Μόλις ενημερωθήκαμε σχετικά, ενεργήσαμε γρήγορα για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους που είχαν πληγεί και να τους αποζημιώσουμε. Ενημερώσαμε επίσης το αρμόδιο τμήμα και την ενιαία πολιτική μας για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθεί».

Marks & Spencer: Περικόπτει θέσεις εργασίας στα κεντρικά γραφεία

Χρωστά σε πάνω από 5.000 υπαλλήλους η M&S

Η Marks & Spencer ήταν μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στη λίστα εκείνων που βρέθηκαν να έχουν λανθασμένα αμειβόμενους εργαζομένους, χρωστώντας σε 5.363 υπαλλήλους λίγο πάνω από 100 στερλίνες στον καθένα, ή 578.000 στερλίνες συνολικά. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και τροφίμων είπε ότι βρέθηκε στην λίστα λόγω ενός «τεχνικού ζητήματος πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια» που σχετίζεται με εβδομαδιαίες πληρωμές για ορισμένους έκτακτους εργαζόμενους. «Αυτό συνέβη απλώς και μόνο επειδή οι έκτακτοι υπάλληλοι δεν πληρώθηκαν εντός των αυστηρών χρονικών περιθωρίων που καθορίζονται από τους εθνικούς νόμους για τον κατώτατο μισθό και διορθώθηκε μόλις λάβαμε γνώση του θέματος», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση συμπληρώνοντας ότι: «Η ελάχιστη ωριαία αμοιβή μας δεν ήταν ποτέ κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό, αυτή τη στιγμή είναι παραπάνω και κανένας εργαζόμενος δεν αμείβεται λιγότερο».

Διαβάστε περισσότερα