Με ακυρώσεις εκδηλώσεων και περιορισμό των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας αποτίει φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη της χώρας της οποίας η κηδεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα.

Τα μετακαλοκαιρινά πάρτι ανεστάλησαν, ενώ οι ανακοινώσεις πολιτικής και οι συναντήσεις αναβλήθηκαν μετά τον θάνατο της 96χρονης αρχηγού του κράτους την Πέμπτη.

Πρώτη η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας έδωσε γρήγορα τον τόνο μετά τον θάνατο της βασίλισσας στις 8 Σεπτεμβρίου, αναβάλλοντας τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της στις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμενόταν να αποφασιστεί αύξηση του βασικού επιτοκίου της Βρετανίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη συγκράτηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού. Ομιλίες αξιωματούχων της BoE αναβλήθηκαν.

Η ετήσια συνεδρίαση της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA), που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αναβλήθηκε επίσης, μαζί με τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις πολιτικής για αυτή την εβδομάδα. «Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Αυτής Μεγαλειότητας της Βασίλισσας στις 8 Σεπτεμβρίου, η FCA, όπως και άλλοι δημόσιοι φορείς, τηρεί τώρα περίοδο πένθους», δήλωσε η εποπτική αρχή. «Κατά τη διάρκεια της περιόδου πένθους θα δημοσιεύουμε μόνο τις ενημερώσεις που είναι κρίσιμες για τις επιχειρήσεις.»

Δεκάδες κορυφαία στελέχη του City και του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου εκφράζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα συλλυπητήριά τους και αποτίουν φόρο τιμής στη βασίλισσα.

Οι εταιρείες

Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC Noel Quinn υπέγραψε ένα βιβλίο συλλυπητηρίων στη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί, όπως προκύπτει από ανάρτηση στο LinkedIn.

Ο Τσάρλι Ναν, διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Banking Group, υπενθύμισε μια συνάντηση τον περασμένο Οκτώβριο με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ στην ίδια πλατφόρμα, περιγράφοντας το «πάθος και τις γνώσεις» του νέου μονάρχη και τη «βαθιά αίσθηση του καθήκοντος» ως ιδιότητες που θα «εξυπηρετήσουν καλά τον ίδιο και το έθνος μας» στο νέο του ρόλο.

Όσο για τα βρετανικά τμήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Tiina Lee, διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής Deutsche Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η εκλιπούσα βασίλισσα ήταν ένα «ισχυρό σύμβολο καθήκοντος και σταθερότητας σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο».

Το προσωπικό όλου του χρηματοπιστωτικού τομέα της Βρετανίας αναμένεται να τηρήσει εθνική αργία, γνωστή ως «τραπεζική αργία» στη Βρετανία, στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν έχει προγραμματιστεί να γίνει η κηδεία της βασίλισσας στο αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Η Lloyd’s

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστό την ημέρα αυτή, όπως και η ιστορική ασφαλιστική αγορά της πόλης, Lloyd’s of London.

Η Lloyd’s τήρησε δύο λεπτών σιγή και χτύπησε τη λεγόμενη καμπάνα Lutine στον όροφο των ασφαλιστικών συμβολαίων της για να τιμήσει το θάνατο της βασίλισσας το βράδυ της Πέμπτης. Η καμπάνα παραδοσιακά χτυπούσε μία φορά όταν ένα πλοίο χανόταν στη θάλασσα.

Η Lloyd’s μπορεί επίσης να χτυπήσει την καμπάνα δύο φορές για να υποδεχθεί τον βασιλιά Κάρολο Γ’ αργότερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρός της Bruce Carnegie-Brown και ο διευθύνων σύμβουλος John Neal ακύρωσαν επίσης τη συμμετοχή τους στο τακτικό συνέδριο της αντασφαλιστικής βιομηχανίας στο Μόντε Κάρλο, το οποίο ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Οι τράπεζες

Η ιδιωτική τράπεζα Coutts – η οποία μετρά εδώ και καιρό τη βασιλική οικογένεια ως πελάτες και ήταν γνωστή ως «η τράπεζα της Βασίλισσας» – δήλωσε ότι κατέβασε τη σημαία Coutts που κυμάτιζε πάνω από την έδρα της στο Strand του Λονδίνου κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ ως ένδειξη σεβασμού.

Μια σημαία της Union Jack κυματίζει μεσίστια πάνω από το κτίριο και ένα βιβλίο συλλυπητηρίων θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό του για να γράφουν οι πελάτες και το προσωπικό μηνύματα, ανέφερε η τράπεζα στην ιστοσελίδα της.

Η Alison Rose, διευθύνουσα σύμβουλος της μητρικής εταιρείας NatWest της Coutts, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε ανάρτηση στο LinkedIn, προσθέτοντας ότι έχει εμπνευστεί προσωπικά από το «γνήσιο πάθος του βασιλιά Κάρολου για το περιβάλλον».

Η Barclays θα προχωρήσει στο τριήμερο ετήσιο οικονομικό συνέδριό της στη Νέα Υόρκη από τη Δευτέρα, με στελέχη της Goldman Sachs, της JPMorgan, της Citi και της Bank of America να έχουν προγραμματίσει να συμμετάσχουν.

Η τράπεζα αναμένεται να τιμήσει το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στην εκδήλωση, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, χωρίς να μοιραστεί λεπτομέρειες.

Διαβάστε ακόμη: