Μία ταυτότητα που ανήκε σε Κινέζο κρατούμενο βρήκε γυναίκα από τη Βρετανία, η οποία αγόρασε από το διαδίκτυο παλτό βρετανικής φίρμας.

Αυτό δείχνει ότι πιθανότατα το παλτό που αγόρασε είναι προϊόν καταναγκαστικής εργασίας από κρατούμενους σε φυλακές.

Την αγορά, όπως σημειώνει ο Guardian, είχε κάνει γυναίκα από το Ντερμπισάιρ. Όταν παρέλαβε το παλτό της φίρμας Regatta στις 22 Νοεμβρίου, ένιωσε ότι κάτι υπήρχε μέσα στο δεξί μανίκι που εμπόδιζε τον αγκώνα της.

Όταν έκοψε το παλτό για να βρει το αντικείμενο, ανακάλυψε κάτι που έμοιαζε με ταυτότητα φυλακής. Είχε τη φωτογραφία ενός άνδρα που φορούσε στολή κρατουμένου και στεκόταν μπροστά σε γραμμές που μετρούσαν το ύψος του. Υπήρχε ακόμη και το όνομα μιας φυλακής στην Κίνα.

Η κάρτα ήταν μέσα σε πλαστική θήκη που είχε ανάγλυφα χαραγμένες τις λέξεις: «Παράγεται από το Γραφείο Φυλακών του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Η ετικέτα πάνω στο παλτό έγραφε πάντως ότι το ένδυμα κατασκευάστηκε στη Μιανμάρ.

«Δεν το περιμένεις αυτό από την Regatta. Είναι μια βρετανική μάρκα που βάζεις τα παιδιά σου στα ρούχα τους. Σε κάνει να αισθάνεσαι πραγματικά άβολα και δυσάρεστα», δήλωσε η γυναίκα, η οποία δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Η γυναίκα έστειλε μια φωτογραφία της ταυτότητας στην εξυπηρέτηση πελατών της Regatta, ο υπάλληλος της οποίας οποίας απάντησε: «Ουάου, αυτό είναι πρωτοφανές».

Ο εκπρόσωπος της Regatta αρνήθηκε ότι πρόκειται για ταυτότητα φυλακής. «Είναι κινεζική ταυτότητα εργασίας, από το εργοστάσιό μας στην Κίνα. Αλλά έχετε δίκιο, μοιάζει με ταυτότητα φυλακής», είπε και ζήτησε από τη γυναίκα να πετάξει την ταυτότητα.

Αν και πέταξε η γυναίκα την ταυτότητα, θέλοντας να ξεχάσει το περιστατικό, η εταιρεία τής έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αργότερα το ίδιο βράδυ ζητώντας να επιστρέψει την ταυτότητα και το παλτό. Ακόμη, η εταιρεία υποσχέθηκε να αντικαταστήσει το παλτό, το οποίο είχε πλεόν μια τρύπα στο μανίκι, ενώ θα της έστελνε και δεύτερο σαν χειρονομία καλής θέλησης.

Η γυναίκα μάζεψε την κάρτα από τα σκουπίδια, αλλά απέρριψε την προσφορά.

Η Regatta αρνείται ότι προσέφερε νέο παλτό σε αντάλλαγμα για την ταυτότητα. Σε δήλωσή της απορρίπτει την πιθανότητα να κατασκευάστηκε το ένδυμα σε φυλακή και μιλά για «μεμονωμένο περιστατικό από πρώην υπάλληλο».

Ο Guardian αναφέρει ότι η φυλακή εξειδικεύεται στην παραγωγή ενδυμάτων και ηλεκτρονικών και ότι οι κρατούμενοι πληρώνονται με περίπου 0,15 ευρώ την ώρα.

Δεν είναι γνωστό αν η κάρτα βρέθηκε στο παλτό κατά λάθος ή σκόπιμα από κρατούμενο, πιθανόν για να ευαισθητοποιήσει όποιον τη βρει για την καταναγκαστική εργασία σε φυλακές.

Διαβάστε ακόμη: