(upd) Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Δύσης που ενέκρινε την κυκλοφορία εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Άλμπερτ Μπουρλά (Pfizer): Ιστορική στιγμή

O επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο σήμερα για “μια ιστορική στιγμή στη μάχη κατά της covid-19”, μετά την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη γερμανική BioNTech εξασφάλισε έγκριση για χρήση στη Βρετανία.

“Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Τέλος το lockdown στην Αγγλία

Η Αγγλία βγαίνει σήμερα από ένα lockdown διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και επιστρέφει σε ένα σύστημα τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ελπίζει να άρει τους περιορισμούς την άνοιξη χάρη στην έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19 και μιας εκστρατείας διεξαγωγής μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Αυτή ήταν η δεύτερη καραντίνα στην Αγγλία, με στόχο την ανάσχεση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη χώρα της Ευρώπης που έχει καταγράψει τους περισσότερους νεκρούς (περισσότεροι από 59.000 για 1,6 εκατομμύριο κρούσματα).

Μέχρι τον Φεβρουάριο τίθεται σε ισχύ ένα σύστημα προειδοποίησης τριών επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης με την επιδημία.