Οι βρετανικές τράπεζες ετοιμάζονται να μοιραστούν περισσότερα δεδομένα με τους ομολόγους τους στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για τον περιορισμό των ροών “μαύρου” χρήματος κυρίως από τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.
Τα περισσότερα τραπεζικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με τις βρετανικές αρχές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες με σκοπό την συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με μεγάλα οικονομικά εγκλήματα όπως το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας σε δύο πιλοτικά-ορόσημα που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών.
Οι κινήσεις έρχονται καθώς η Βρετανία εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, το οποίο οι νομοθέτες λένε ότι κοστίζει στην οικονομία της χώρας περίπου £350 δισ ($450 δισ.) ετησίως, ενώ την ίδια ώρα η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις σε άτομα, εταιρείες και βιομηχανίες για να απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στο Ουκρανία.
Τα προσωπικά δεδομένα
Βέβαια, οι τράπεζες ήταν από καιρό επιφυλακτικές στο να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα των πελατών τους από φόβο μήπως παραβιάσουν τους αυστηρούς βρετανικούς αλλά και παγκόσμιους νόμους περί προστασίας δεδομένων και απορρήτου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει δικαστικές αγωγές από πελάτες των οποίων οι λογαριασμοί έχουν κλειδωθεί εν αναμονή των ερευνών. Ωστόσο, ένας νέος νόμος που αφορά στην παγκόσμια προσπάθεια περιορισμού του “μαύρου” χρήματος και της απάτης φαίνεται να “λύνει” τα… χέρια των αρμόδιων αρχών. «Οι τράπεζες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την απάτη», δήλωσε ο βουλευτής Σάιμον Φελ, αντιπρόεδρος μιας κοινοβουλευτικής ομάδας κατά της διαφθοράς. «Επομένως, οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών που θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εγκληματιών, σεβόμενοι τα λογικά δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, είναι ευπρόσδεκτος», είπε στο πρακτορείο Reuters.