Την δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σχεδιάζει στην Ίμβρο και σε περιοχές της Ελλάδας η Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου.

Υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κύριλλου, η Μητρόπολη κάνει τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη δομών προσχολικής φροντίδας, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, την υποστήριξη των νέων οικογενειών και τη διατήρηση της πολιτισμικής και εκπαιδευτικής ταυτότητας του ελληνισμού της Ίμβρου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, την περιοχή επισκέφθηκε πρόσφατα ο μηχανολόγος-μηχανικός Παναγιώτης Ευαγγελίου, ένας από τους πλέον έμπειρους ειδικούς στον σχεδιασμό και την αδειοδότηση βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα μας. Ο κ. Ευαγγελίου διαθέτει μακρά εμπειρία ως τεχνικός σύμβουλος σε αντίστοιχα έργα για δήμους, αλλά και σε ιδιωτικούς σταθμούς σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, ενώ έχει διατελέσει, μεταξύ πολλών άλλων, και τεχνικός σύμβουλος του συλλόγου Σ.Ι.Μ.Μ.Ι.ΠΑ.Σ.Ε. αλλά και της ομοσπονδίας Ε.Ο.Σ.Ι.ΠΑΙ.Σ., όπου συντόνισε έργα άνω των 20 εκατ. ευρώ.

 

Στην επίσκεψη αυτή παραβρέθηκε και ο ιερέας της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου, π. Σπυρίδων Καζάνης.

 

Βρεφονηπιακούς σταθμούς σχεδιάζει στην Ίμβρο και την Ελλάδα η Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου 2

 

 

Παράλληλα, ως ενεργό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και επιστημονικός συνεργάτης, ο κ. Ευαγγελίου έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα στην αδειοδότηση παιδικών σταθμών, επισημαίνοντας την ανάγκη εξειδικευμένων λύσεων, που συνδυάζουν την τεχνική αρτιότητα με την κοινωνική ευαισθησία και μέσω της ιδιότητάς του έχει συντελέσει καθοριστικά στην αναδιαμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για την εναρμονισμένη εύρυθμη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

 

Μια παρέμβαση που έδωσε λύση στο τεράστιο πρόβλημα που είχε δημιουργήσει η Υ.Α. Δ22/11828/293 του 2017 και θα οδηγούσε σε κλείσιμο τουλάχιστον το 80% των υφιστάμενων παιδικών σταθμών.

 

Η συνεργασία του με τη Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου εστιάζει στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία σταθμών, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παιδαγωγικής φιλοσοφίας.

 

Οι πρώτες σκέψεις αφορούν στη χαρτογράφηση των αναγκών σε Ίμβρο και Τένεδο, αλλά και στην αξιολόγηση χώρων ή οικοπέδων σε ελληνικό έδαφος, όπου η Μητρόπολη διαθέτει παρουσία ή συνεργασίες.

Η εκπαιδευτική ιστορία της Ίμβρου και της Τενέδου είναι βαθιά ριζωμένη, αλλά και σημαδεμένη από διακοπές και αποκλεισμούς. Παρά τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης για διατήρηση των ελληνικών σχολείων, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ξεκίνησε η σταδιακή υπονόμευση της μειονοτικής παιδείας. Η δεκαετία του 1960 σφράγισε την αποδιάρθρωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, με απαγορεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Μητρόπολη επί των ημερών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κύριλλου, σε αγαστή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επενδύει σε δράσεις αναβίωσης της Παιδείας και της πολιτισμικής ζωής, είτε μέσω θερινών προγραμμάτων είτε μέσω νέων δομών φιλοξενίας και επιμόρφωσης.