Ο οργανισμός ICAP CRIF Ratings διατήρησε τη βαθμολογία ΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα της Aegean, επιβεβαιώνοντας την οικονομική ευρωστία της εταιρείας και τον χαμηλό πιστωτικό της κίνδυνο. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης, ειδικά σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός δείχνουν δυναμική ανάκαμψη. Κι όμως, η μετοχή της Aegean δεν “πετάει”. Σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη του ΧΑ (που σημειώνει άνοδο σχεδόν 40% από τις αρχές του 2024), η μετοχή της Aegean έχει κινηθεί πλαγιοκαθοδικά, με ελάχιστα κέρδη 2,9%. Γιατί;
Ας πάρουμε τα δεδομένα. Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε αύξηση 4,6% στην επιβατική κίνηση τον Ιούνιο, σε σχέση με πέρυσι. Το εξάμηνο έκλεισε με 15,07 εκατ. επιβάτες, αυξημένους κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2024. Οι διεθνείς αφίξεις σημείωσαν άλμα 9,8%. Οι πτήσεις αυξήθηκαν κατά 6,8%, με τις διεθνείς πτήσεις να προηγούνται με 10,7%. Αυτά είναι δεδομένα που σε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία θα ενίσχυαν τη μετοχή μιας αεροπορικής εταιρείας.
Η Aegean δεν δείχνει να έχει λειτουργικό ή οικονομικό πρόβλημα. Οι ισολογισμοί της είναι ισχυροί, η αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας επιβεβαιώνεται στο υψηλό επίπεδο του ΑΑ, και οι τουριστικές ροές ενισχύονται διαρκώς. Τι λείπει λοιπόν;
Η απάντηση ίσως βρίσκεται αλλού. Όχι στα οικονομικά ή στα λειτουργικά μεγέθη, αλλά στο κλίμα. Οι επενδυτές, και ειδικά οι θεσμικοί, φαίνεται πως προτιμούν προς το παρόν πιο προβλέψιμες ή πιο “μοδάτες” επιλογές. Η αγορά ενέργειας, οι τράπεζες και τα μεγάλα ονόματα του FTSE έχουν τραβήξει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Aegean, από την άλλη, είναι μια εταιρεία με εξαρτήσεις, καύσιμα, γεωπολιτικές εξελίξεις, συναλλαγματικό ρίσκο, και πάνω απ’ όλα, τη «διάθεση» των επιβατών.
Ίσως υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα, ποιος δεν θέλει να “πετάξει” η μετοχή της Aegean; Η αγορά ενίοτε λειτουργεί όχι μόνο με βάση τις επιδόσεις, αλλά και με βάση τις ισορροπίες, τα χαρτοφυλάκια, και –δυστυχώς– τις προσδοκίες που διαμορφώνονται στο παρασκήνιο. Κάποιοι μπορεί να περιμένουν μια καλύτερη είσοδο. Κάποιοι άλλοι απλώς κρατούν πίσω το χαρτί για λόγους που δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν η αντίφαση ανάμεσα στα θεμελιώδη και στην τιμή της μετοχής παραμένει για πολύ, κάποια στιγμή λύνεται.
Και τότε, οι μετοχές – όπως και τα αεροπλάνα – δεν πετούν σταδιακά. Απογειώνονται.
Διαβάστε ακόμη:
- Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες συνδέονται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου από το Ιράν
- «Πράσινο φως» για το υψηλότερο μέρισμα στην ιστορία του ΟΛΠ – €1,92 ανά μετοχή
- Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ: Η φωτογραφία από τις διακοπές της στην Ελλάδα
- Το «σκάνδαλο των ταχυδρομείων», το λάθος λογισμικό και η δικαίωση μετά θάνατο 13 που αυτοκτόνησαν