Από εκεί που σταμάτησε χθες συνεχίζει η τουρκική λίρα την ενίσχυσή της έναντι του δολαρίου, με την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προς την κυβέρνηση, με την οποία εξηγεί γιατί ο πληθωρισμός απέχει παρασάγγας από τον στόχο του 5%, ενώ παράλληλα τονίζει ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρηθεί έως το 2023, να προσφέρει απλόχερα στήριξη στο τουρκικό νόμισμα.

Στη διάρκεια της ημέρας η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου κατρακύλησε στο 7,0925, επίπεδο στο οποίο τελευταία φορά βρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αισθητά χαμηλότερα από το 7,32, το υψηλότερο επίπεδο για το 2021, ενώ περί τις 14:30 ώρα Ελλάδος διαπραγματεύεται στο 7,1650 με υποχώρηση σχεδόν 0,45%.

Από την αρχή του έτους η ενίσχυση του τουρκικού νομίσματος έχει αγγίξει το 5%, καθιστώντας το νόμισμα από τις αναδυόμενες αγορές με την καλύτερη επίδοση για φέτος. Πέρυσι οι συνολικές απώλειες για την τουρκική λίρα ανήλθαν στο 20%.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κινείται πέριξ του 15% και η κεντρική τράπεζα επιθυμεί έως το τέλος του 2021, να έχει πέσει κάτω από το 10%, την ίδια ώρα που τα επιτόκια από τον Νοέμβριο από το 10,2% έχουν φθάσει στο 17%.

Όπως τονίζεται στην επιστολή προς την Άγκυρα, οποιεσδήποτε ενδείξεις ή δεδομένα υποδείξουν κινδύνους για τις προσδοκίες του πληθωρισμού και η συμπεριφορά των τιμών παρεκκλίνουν από τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό «θα εφαρμοσθεί περαιτέρω εμπροσθοβαρής και αποφασιστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» .