Υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη το Μάρτιο πλησιάζοντας τα ιστορικά χαμηλά του. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης υποχώρησε κατά 9,9 μονάδες στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο -18,7. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο για το δείκτη από τον Μάιο του 2020, όταν μεγάλο μέρος των αγορών της περιοχής βρίσκονταν σε λοκντάουν λόγω της πανδημίας.
Το επίπεδο της κάμψης ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν από τους αναλυτές, που προέβλεπαν υποχώρηση μόλις κατά 4,1 μονάδες. Αντιστοίχως, για το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 9,4 μονάδες στο -19,6.
Καθοριστικό ρόλο στην πτώση έπαιξε η κάθετη αύξηση στις ενεργειακές τιμές και οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, που έχουν στριμώξει σημαντικά τον προϋπολογισμό στα περισσότερα νοικοκυριά όλης της Ευρώπης. Η πίεση, μάλιστα, δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς την ίδια ώρα οι εταιρείες καταγράφουν νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και περαιτέρω ελλείψεις σε πρώτες ύλες που θα κρατήσουν ζωντανό το ράλι των τιμών.
Χαμηλώνει ο πήχης σε Ιταλία και Ισπανία
Η Ιταλία και η Ισπανία πρόκειται να υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης από το ενεργειακό σοκ που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την JP Morgan.
Η επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε απότομα τις προβλέψεις της για το 2022 για την οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας στο 2,5% από 4,8%, μειώνοντας επίσης τις προβλέψεις της Ισπανίας στο 4,2% από 6%.
“Οι αναθεωρήσεις μας για την Ιταλία και την Ισπανία ήταν υψηλότερες από ό,τι στις άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, αντανακλώντας ένα σχετικά μεγαλύτερο ενεργειακό και πληθωριστικό σοκ”, δήλωσε ο οικονομολόγος Μάρκο Πρωτόπαπα.
Η βραδύτερη ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα μέτρα για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σημαίνει ότι τα οικονομικά των κρατών δεν θα βελτιωθούν όσο αναμενόταν νωρίτερα, πρόσθεσε ο οικονομολόγος της JPMorgan προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να απαιτηθεί περισσότερος δανεισμός για να αντιμετωπιστεί η διαρκής άνοδος των τιμών στην ενέργεια.