Ολοκληρώθηκε η πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διαβεβαίωσε ότι θα ενσωματώσει βελτιωτικές προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο από φορείς, όσο και κόμματα. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής του κατά πλειοψηφία, με την υπερψήφιση του από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν για την ολομέλεια, ενώ, το ΚΚΕ το καταψήφισε. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Η συζήτηση θα συνεχισθεί αύριο (07/03), σε δεύτερη ανάγνωση.

Η Υπουργός Παιδείας, απαντώντας στα «πυρά» που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, απέρριψε τις κατηγορίες ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ελλιπές, αναποτελεσματικό και αποσπασματικό που δε δίνει καμία έμφαση στη πρόληψη, ενώ, επεσήμανε ότι στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι να «σπάσει» η σιωπή και ο φόβος των μαθητών και να μιλήσουν. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της δυνατότητας ανώνυμης καταγγελίας από μαθητές μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η κ. Κεραμέως έδωσε έμφαση στην αναφορά του υπεύθυνου της γραμμής βοήθειας Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργου Κορμά, που ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, μόλις το 3% των μαθητών προχωρά σε καταγγελία σχολικής βίας και εκφοβισμού. «Μόνο το 3% των μαθητών καταγγέλλουν φαινόμενα βίας που έχουν υποστεί. Το υπόλοιπο 97%, μένει σιωπηλό. Ιδανικές λύσεις, δεν υπάρχουν. Πρέπει να “σπάσουμε” αυτή τη σιωπή. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ασφαλής ο μαθητής και να καταγγείλει περιστατικά βίας που δέχεται. Αυτός είναι ο στόχος μας. Άλλη πρόταση για το πώς θα το καταφέρουμε αυτό, δεν άκουσα», τόνισε.

Νωρίτερα, αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, οι οποίοι προχώρησαν σε παρατηρήσεις και προτάσεις, είχαν κληθεί στην Επιτροπή και κατέθεσαν τις απόψεις τους, επί του νομοσχεδίου.

Διαβάστε ακόμη: