Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της κυβέρνησης και της ΝΔ υπογραμμίζουν πως η κοινοβουλευτική συζήτηση αποτελεί ευκαιρία για να καταγραφούν όσα έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια και να υπενθυμιστούν οι πράξεις και παραλήψεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υποστηρίζουν παράλληλα, πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε την πρόταση μομφής προκειμένου να δραπετεύσει από την οξεία εσωστρέφεια και την δημοσκοπική καθίζηση.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η κοινοβουλευτική διαδικασία ενισχύει την ευρύτερη στρατηγική του κόμματος που στοχεύει στην σταδιακή αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Προσθέτουν επίσης πως από την συζήτηση θα γίνουν καθαρές οι θέσεις όλων των κομμάτων για κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία, η ακρίβεια και η πολιτική προστασία.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή

Την ίδια στιγμή τα πολιτικά επιτελεία επιχειρούν να καταγράψουν και τα αρχικά συμπεράσματα για τις θέσεις που λαμβάνει κάθε κόμμα στην κοινοβουλευτική σκακιέρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το βράδυ της Κυριακής η τελική ψηφοφορία θα επιβεβαιώσει την συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, τονίζουν πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί ενός ευρύτερου αντικυβερνητικού μετώπου γυρίζει μπούμερανγκ καθώς Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 ξεκαθάρισαν πως η μομφή που απευθύνουν δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σκέρτσος: Η απαγόρευση για τα βαρέα οχήματα δεν εφαρμόστηκε στην Αττική Οδό με ευθύνη της εταιρείας

«Η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι στιγμή αδυναμίας ή άμυνας για την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι στιγμή εξωτερίκευσης της απειλής που αισθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το Κίνημα Αλλαγής» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με την συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, της τροχαίας, της Πολιτικής Προστασίας και όλων των παραχωρησιούχων οδικών δικτύων αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Απόφαση ωστόσο που δεν εφαρμόστηκε – όπως είπε – από τους διαχειριστές της Αττικής Οδού.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τον Υπουργό Επικρατείας να απαντήσει εάν συμμετείχε στην επίμαχη σύσκεψη, τι αποφασίστηκε και αν κρατήθηκαν πρακτικά.

«Έχει βγει Δελτίο Τύπου που αναφέρει αναλυτικά το ποιοι συμμετείχαν κ. Ραγκούση» απάντησε αρχικά ο κ. Σκέρτσος για να προσθέσει «Όχι η εταιρεία της Αττικής Οδού δεν ζήτησε (το κλείσιμο του δρόμου). Αυτό που συμφωνήθηκε με τροχαία, Πολιτική Προστασία και όλους τους παραχωρησιούχους ήταν αυτό που εφαρμόστηκε και εφαρμόστηκε ορθά στις εθνικές οδούς και έκλεισαν οι δρόμοι για βαρέα οχήματα. Αλλά δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της εταιρείας στην Αττική Οδό».

Ο ίδιος σημείωσε πως «οφείλουμε μια ειλικρινή ομολογία. Όσα ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα σε επίπεδο πολιτικής προστασίας μας πλήγωσαν. Συγγνώμη στην κοινωνία και ευχαριστώ σε όλους τους υπαλλήλους που αγωνίστηκαν να αποτραπούν τα χειρότερα. Η συγγνώμη είναι έντιμη αναγνώριση για όσα δεν έγιναν καλά. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ή από άλλους, όταν δεν τα κάνουμε καλά. Το αίσθημα ασφάλειας κλονίστηκε αλλά δεν γκρεμίστηκε. Ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς και νεκρούς».

Ο κ. Σκέρτσος επιχείρησε παράλληλα να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην δομή του επιτελικού κράτους λέγοντας «επιτελικό κράτος δεν σημαίνει υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων αλλά το αντίθετο. Φεύγουμε από το υδροκέφαλο κράτος, η κυβέρνηση θέτει στόχους και τους αναθέτει σε αρμόδιους φορείς και ελέγχει αν εκτελούνται. Επιτελικό κράτος είναι το μηνιαίο υπουργικό συμβούλιο, το ετήσιο σχέδιο που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, υλοποιείται από τους αρμόδιους φορείς και ελέγχεται από τους πολίτες. Είναι η κωδικοποίηση , ο κεντρικός ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων , η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με διοικητικούς γγ και η εκχώρηση υπογραφής στους διοικητικούς διευθυντές, το αναπτυξιακό σχέδιο , η εμβολιαστική εκστρατεία».

Μηταράκης: Τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν 78.000 μετανάστες στη χώρα και έφυγαν 130.000

Ως κίνηση «πολιτικής απόγνωσης» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Βουλή υποστηρίζοντας παράλληλα πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να οξύνει το πολιτικό κλίμα.

«Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε σήμερα, δίνει στην Κυβέρνηση την δυνατότητα να παρουσιάσει την συνολική της δράση, να επικεντρωθεί στις μεγάλες προκλήσεις τις περιόδου, τις προσπάθειας αντιμετώπισης που καταβάλαμε, και φυσικά στα απτά αποτελέσματα. Αυτονόητα η συζήτηση θα υπενθυμίσει στον ελληνικό λαό τις ολέθριες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μηταράκης πως το 2021 αποτέλεσε την χειρότερη χρονιά για την ΕΕ στον μεταναστευτικό τομέα από το 2017 με 200.000 παράνομες αφίξεις. Ωστόσο, στην Ελλάδα «καταφέραμε να μειώσουμε τις συνολικές ροές από 72.422 το 2019 σε 8.745 το 2021, δηλαδή μείωση-88%. Οι χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Η μείωση των ροών, η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και η ανάληψη του ελέγχου των δομών από την Κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα στις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Ειδικότερα, υπογράμμισε πως επιτεύχθηκαν:

  • «Η αποσυμφόρηση των νησιών καθώς από 17.000 την ημέρα των εκλογών του 2019 σήμερα βρίσκονται στα νησιά περίπου 3.000 μετανάστες.
  • Αποσυμφόρηση της ενδοχώρας, καθώς σε σχέση με το 1ο δωδεκάμηνο του 2020, οι διαμένοντες έχουν μειωθεί κατά 49%.
  • Την τελευταία διετία έκλεισαν συνολικά 88 δομές φιλοξενίας από τις 121 που παραλάβαμε.
  • Σήμερα φιλοξενούμε συνολικά 28.000 μετανάστες σε δομές και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Από 48.000 την ημέρα των εκλογών.
  • Συνεχίζουμε στην μείωση των θέσεων φιλοξενίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας προς τις τοπικές κοινωνίες, με τη μονιμοποίηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ανταποδοτικά τέλη και χρηματοδότηση έργων, την δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποζημιώσεων για τους κατοίκους»
  • Από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η ΝΔ, έχουν έρθει στην Ελλάδα παράνομα 78 χιλιάδες μετανάστες, ενώ έχουν φύγει συνολικά 120-130.000».

Κεγκέρογλου: «Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις»

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και πρόσθεσε:

«Διατέθηκαν 44 δισ. για την πανδημία, χωρίς δικαιοσύνη, προτεραιότητες και στόχους και γι΄ αυτό δεν έπιασαν τον ανάλογο τόπο. Αντί για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, γίνονται διευθετήσεις. Έτσι χάνονται πόροι ευκαιρίες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Σήμερα 30 μήνες μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, την εγκαλούμε για τα απογοητευτικά στοιχεία στους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες. Τα ελλείμματα αυξάνονται, το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος, οι υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους πολίτες. Τα εισοδήματα μειώνονται, η φτώχεια αυξάνεται και διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Τα μερίδια της αγοράς συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι μικρομεσαίοι συρρικνώνονται και εντείνεται η αδικία στη φορολόγηση».

Δώρα Αυγέρη: «Κάθε μέρα χάνουμε ένα “Μάτι” και δεν χύνετε ένα δάκρυ»

«Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να οδηγηθεί το συντομότερο σε εκλογές. Και αυτό γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτή που προ πολλού ήρε την εμπιστοσύνη της στο παρασιτικό σύστημα Μητσοτάκη που μόνο δεινά και δυστυχία επιφυλάσσει στους πολλούς, προς όφελος των λίγων και της διαπλοκής”, ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

«Αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και θέλει να φύγετε; Μα για να απεγκλωβιστεί από αυτή την εγκληματική πολιτική, όπως την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες και εκατοντάδες άνθρωποι. Κάθε μέρα χάνουμε, χάνεται ένα Μάτι. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε; Και χθες είχαμε πάνω από 100 απώλειες. 23.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, αλλά ούτε δακρύζει το μάτι σας, ούτε ιδρώνει το αυτί σας», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με όρους θεσμικής εκτροπής, προσπαθεί να συγκαλύψει και να θάψει εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου, όπως το σκάνδαλο Novartis, καθιστώντας έγκλημα την ερευνητική δημοσιογραφία, διώκοντας δημοσιογράφους, όπως την Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη, διώκοντας δικαστές και όλους όσοι ερευνούν και αποκαλύπτουν οικονομικά σκάνδαλο και τις ευθύνες επίορκων υπουργών και πολιτικών”. Η Δώρα Αυγέρη κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τις σχέσεις του κ. Φουρθιώτη με το Μέγαρο Μαξίμου, για “τα sms που δημοσιοποιούνται κομμάτι-κομμάτι με τον κ. Γεραπετρίτη, τα μηνύματα, τις αγιογραφίες και τηλεοπτικά αφιερώματα στον υπουργό από τον κ. Φουρθιώτη, που σήμερα η κυβέρνηση κάνει πως δεν τον γνωρίζει».

Χαρακόπουλος: «Ο κ. Τσίπρας, μετά τη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου»

«Όπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας, αφού επιδόθηκε στη μίμηση του Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα, μάλλον σε απόγνωση, αποφάσισε να μιμηθεί και τον Γεώργιο Παπανδρέου», ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Η πολιτική όμως δεν γίνεται με απομιμήσεις. Καθένας αποδεικνύει στην πράξη αυτό που είναι. Ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του το απέδειξαν επί τεσσερισήμισι χρόνια. Είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν με τις κούφιες υποσχέσεις που αφειδώς έδωσαν και τις φρούδες ελπίδες που καλλιέργησαν. Οι ευκαιρίες τους όμως κατασπαταλήθηκαν. Ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κρίθηκαν το 2019 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».

Οι πολίτες, συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια νέα αρχή, ένα νέο καινούργιο όραμα. Ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Ζήτησαν σταθερότητα, θέσεις εργασίας και προοπτική. Και ζήτησαν από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνουν όλα αυτά πράξη.

«Αναμφίβολα η ταλαιπωρία που υπέστησαν ήταν οδυνηρή, ευτυχώς, χωρίς θύματα. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες σε πολλά επίπεδα συντονισμού και έγκαιρων αποφάσεων. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κάθε πρόκληση», ανέφερε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και πρόσθεσε: «Το να ζητά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει η κυβέρνηση λόγω των επιδόσεών της στην πρόσφατη χιονόπτωση για να έρθει αυτός στην εξουσία που θα τα κάνει όλα στην εντέλεια, με συγχωρείτε, αλλά συνιστά θράσος, γιατί ακόμη είναι νωπές οι οδυνηρές μνήμες από τη Μάνδρα ή την τραγωδία στο Μάτι όταν, αντί συγγνώμης παρακολουθήσαμε όλοι ένα θλιβερό θέατρο με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον κ. Τσίπρα».

«Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι καλύτερο και αυτό θα έρθει με σχέδιο, με εργασία, με μεταρρυθμίσεις. Ήδη σε πολλούς τομείς καταγράφονται αδιαμφισβήτητες επιτυχίες: Στην άμυνα, στη διπλωματία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και έτσι θα πρέπει να συνεχίσουμε, γιατί η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και δημιουργικό όραμα, όχι τυχοδιωκτισμούς και αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπόκας.

Κ. Πιερρακάκης: με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους οι πολίτες γλιτώνουν 60 ουρές το χρόνο

«Είμαστε σε μια εποχή αναδυόμενων κρίσεων. Τα κράτη μετατρέπεται σε όργανα διαχείρισής τους. Είτε μιλάμε για πανδημία είτε για ενεργειακή κρίση, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, κυβερνοεπιθέσεις, κλιματική κρίση. Τα κράτη μετατρέπονται σε οργανισμούς διαχείρισης τέτοιου τύπου κρίσεων» ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει πως η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις εξωγενείς κρίσεις έχοντας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στις παραδοσιακές δομές του κράτους.

Ο ίδιος σημείωσε πως όταν ανέλαβε η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας «Υπήρχε το πρωταρχικό αίτημα να πάψει το κράτος μας να είναι ουραγός της Ευρώπης και να γίνει αρωγός στον πολίτη» και πρόσθεσε «Όλη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες. Η Αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρχαν αυτά τα 2,5 χρόνια, επιτυχίες, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν. Στον Έβρο, στην πανδημία, στους εμβολιασμούς και παράλληλα στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις». Ειδικότερα, ο Υπουργός υπογράμμισε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει επιτρέψει στους πολίτες να διενεργούν 500 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές το χρόνο από 18 εκατ. το 2018. «Οι πολίτες γλιτώνουν κατά μέσο όρο 60 παραμονές σε πουρές δημοσίων υπηρεσιών» είπε.

«Φυσικά η συμφωνία Αλήθειας απαιτεί να κάνεις και τις σκληρές καταγραφές εκεί που δεν πάνα καλά τα πράγματα» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι η «συγγνώμη» του πρωθυπουργού εισάγει νέο πολιτικό υπόδειγμα.

«Αλήθεια είναι και η μη λήθη. Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μάταιη επιδίωξη λήθης. Επιχειρεί να μετατρέψει την χιονοθύελλα σε πετροπόλεμο και να συμψηφίσει το σήμερα με το χθες ώστε να ξεχαστούν όσα έγιναν στα δικά της χρόνια» ανέφερε.

«Όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες παράγουν μαθήματα για όλους, πως δεν υπάρχει στραβή στην βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στην βάρδια. Οι θεσμοί του κράτους μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε όχι από την φρασεολογία αλλά από το πεδίο και τις πράξεις μας. Εμείς υλοποιούμε συγκεκριμένο σχέδιο για την πολιτική προστασία 1,7 δις ευρώ. Ξεκινήσαμε από ένα γραφείο και πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη δομή που δοκιμάζεται. Και δοκιμάστηκε και στην πανδημία. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Η κριτική είναι αναγκαία και πρέπει να υπάρχει. Η κριτική δεν είναι όμως η στείρα άρνηση. Η στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης είναι σαν τον στίχο του Γκανά: «αυτοί όλο δεν και δεν . Δέντρο δεν φύτεψαν τα χέρια τους». Το τρίτο μάθημα είναι θεσμοί και δομές όχι μόνο πρόσωπα. Μπορεί να πάρεις το λάθος μάθημα και να αναζητάς υπερανθρώπους ή να πάρεις το σωστό και να φτιάξεις δομές που θα λειτουργούν ανεξαρτήτως προσώπων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε ονομαστικά στην συμβολή του Νίκου Χαρδαλιά για την συγκρότηση της δομής της Πολιτικής Προστασίας αλλά και στον νέο υπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδη «που προσπαθεί αν κομίσει μια ευρωπαϊκή εμπειρία για να χτίσουμε νέες δομές. Και θα το κάνουμε»

Τέλος, υπογράμμισε πως εντός των επόμενων 2 ετών θα έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύστημα Υγείας.

Θεοχάρης: «Απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ»

«Χρειάζεται απύθμενο θράσος για να καταθέτει πρόταση μομφής ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός που, ενώ καίγονταν ζωντανοί συμπολίτες μας στο Μάτι, εκείνος έδινε παράσταση για τις κάμερες, ρωτώντας πότε πετούν τα αεροπλάνα», ανέφερε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Χρειάζεται απύθμενο θράσος και αχαλίνωτος αριβισμός για να απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να του παραχωρηθεί ξανά η εξουσία ύστερα από τις ολέθριες συνέπειες της διακυβέρνησης υπό τον κ. Τσίπρα, ύστερα από τη Μάνδρα, ύστερα από το Μάτι, ύστερα από τους εγκληματικούς πειραματισμούς του 2015, τα ψέματα και την συστηματική παραπλάνηση του ελληνικού λαού».

«Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα δεν είναι καν ότι ο ελληνικός λαός κατάλαβε από το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ άξιος να κυβερνήσει. Το πρόβλημα είναι πως ο λαός κατάλαβε πως δεν είναι άξιος ούτε να ασκήσει αντιπολίτευση», σημείωσε ο Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: “Κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, ναι, έγιναν λάθη. Εμείς όμως έχουμε το θάρρος να τα παραδεχόμαστε και να ζητούμε συγγνώμη. Διδασκόμαστε και προχωράμε, γινόμαστε καλύτεροι. Διότι οι πολίτες θέλουν μια Ελλάδα που κοιτάζει ψηλά, που αλλάζει, που γίνεται καλύτερη. Μια Ελλάδα ψηφιακή, “πράσινη”, φιλοαναπτυξιακή, που μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να κάνει πραγματικότητα. Αυτή που χτίζουμε από τον Ιούλιο του 2019, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε μέχρι τις εκλογές του 2023 – αλλά και μετά από αυτές, επειδή είμαι σίγουρος για την επιλογή του ελληνικού λαού, την εμπιστοσύνη του στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στον ελληνικό Τουρισμό, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι ήταν θεαματικές οι επιδόσεις του κλάδου το 2021, παρά την παρατεινόμενη υγειονομική κρίση. “Όση και εάν ήταν η μικροψυχία του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ νιώθω υπερήφανος για την εκπληκτική πορεία του ελληνικού Τουρισμού την προηγούμενη χρονιά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και μας δικαιώνουν απολύτως: Το 2021 η Ελλάδα υποδέχτηκε 14 εκατομμύρια τουρίστες που άφησαν στη χώρα μας εισερχόμενο συνάλλαγμα που ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα στην πιο δύσκολη ώρα, η Ελλάδα της προσπάθειας, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, μεγαλούργησε. Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, με σκληρή και συστηματική δουλειά στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ αλλά και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποδείξαμε ότι ο ελληνικός Τουρισμός ξέρει να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Αναδείξαμε την Ελλάδα σε Νο.1 ταξιδιωτικό προορισμό στην περιοχή της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης, αλλά και ακόμη πιο πέρα», είπε ο Χάρης Θεοχάρης.