Οι βουλγαρικές αρχές αναζητούσαν σήμερα έναν μυστηριώδη πιλότο που διέσχισε χωρίς άδεια τον εναέριο χώρο αρκετών χωρών της ανατολικής Ευρώπης και έθεσε σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις, προτού εγκαταλείψει το αεροσκάφος και χαθεί μέσα στο δάσος.

Το διθέσιο αεροσκάφος Beechcraft αναχώρησε κατά τα φαινόμενα από τη Λιθουανία, προτού πετάξει πάνω από την Πολωνία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ.

Στη συνέχεια προσγειώθηκε στην Ουγγαρία, μετά διέσχισε για λίγο τη Σερβία και τη Ρουμανία και εισήλθε στη Βουλγαρία την Τετάρτη στις 19.07 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), εξήγησε το υπουργείο Άμυνας.

Η “απειλή”

Χωρίς σχέδιο πτήσης, με απενεργοποιημένους τους αναμεταδότες και έναν πιλότο που δεν απαντούσε στα μηνύματα και τα οπτικά σήματα, το ύποπτο αεροσκάφος καταδιώχθηκε διαδοχικά από ουγγρικά, αμερικανικά και ρουμανικά μαχητικά.

Οι βουλγαρικές δυνάμεις, που επίσης τέθηκαν σε συναγερμό, δεν συνόδευσαν το αεροσκάφος, κρίνοντας ότι σε καμιά στιγμή δεν συνιστούσε “απειλή”, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας Ντράγκομιρ Ζάκοφ. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξάλλου πολύ άσχημες.

Το αεροπλάνο, ηλικίας 60 ετών, εντοπίστηκε τελικά με τον κινητήρα του να είναι ακόμη ζεστός, στον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων ιδιωτικού αεροδρομίου στη βορειοανατολική Βουλγαρία, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καλυμμένο με μουσαμά και χωρίς να βρεθεί κάποιο μέλος του πληρώματος.

Η εισαγγελία άρχισε σήμερα τη διενέργεια έρευνας.